Yasin Ercilsin

Yerel seçimler öncesinde Kafkasya’da “denge oyunu” Kars’ta “Tavuk Barı”

Kafkasya’da Azerbaycan’ın topraklarını işgalci Ermenistan’dan kurtarma sürecinde son aşamaya gelindi. Ermenistan işgal ettiği toprakları terk etmeye mecbur kalırken, Nahçıvan ve Azerbaycan’ı birbirine bağlayacak Zengezur Koridoru’nun açılıp açılmaması ise sıcaklığını koruyor. Zira Ermenistan bölgeye NATO ve ABD’yi davet ederek Rusya ve Türkiye’ye karşı yeni bir cephe oluşturmayı hedefliyor. Kafkasya’da Azerbaycan ve Türkiye’nin askerî işbirliği Ermenistan kadar İran’ı da rahatsız ediyor. İsrail, Azerbaycan vasıtasıyla İran’ı kuzeyden çevrelemeye çalışıyor. ABD ise Kafkasya’da hem Rusya hem de İran’ı savaşa sokmak istiyor.

***

Ancak Batı’nın İran’ı Suriyelileştirme operasyonuna karşı Türkiye temkinli yaklaşıyor. Zira Kafkasya’da yaşanacak herhangi bir savaş bölge ülkeleri ve Türkiye’ye çok ağır bedeller ödetecek!

Bütün bu kaos süreci devam ederken Kars ve Iğdır’ın adeta çehresini değiştirecek yeni adımların atılması muhtemel. Nahçıvan’a Iğdır üzerinden doğalgaz verilmesinin ilk adımı atıldı bile…

****

Fakat yerel seçimlerin arifesinde ne Iğdır’da ne de Kars’ta bölgenin değişen dengelerini takip edecek, nitelikli bir bakış açısına sahip belediye başkan adaylarının öne çıkmadığını (çıkarılmadığını) görmekteyiz.

Zira yerel siyasetin özellikle Kars’ta “demogoji” eksenli “mahalle kavgası” modunda “vasat” kimliğinden kurtulamadığı acı bir gerçek!

Peki yerel siyaset aktörleri soğuk savaş dönemine ait tek tip aday modelini aşmak istiyor mu?

Bu sorunun cevabı kesinlikle “hayır“.

Halkın isteği göz ardı edilmekte. Köşe başını sahiplenmiş “partili” aday profillerine maruz kalan (bırakılan) halk iradesi, “ehven-i şer” yani kötünün iyisini seçmek zorunda bırakılıyor.

Belki bu durumu daha sade bir örnek ile açmak gerekiyor!

Kars ve çevresinde çok yaygın şekilde düğünlerde oynanan halay türlerinden “Tavuk Barı” yerel siyasetteki “hizalanmayı” ifade eden en güzel örneklerden biri!

Zira Tavuk Barı’nda halay başı kemerini çıkarıp eline alır. Bir taraftan oynamaya devam ederken diğer taraftan sağına ve soluna kemeri sallar. Halay başının arkasındaki kişiler de kemerin darbesine maruz kalmamak için sağa sola hızlı bir şekilde hareket eder. Aynı zamanda da halay başından kopmamaya çalışırlar.

Bir süre sonra halay başı elindeki kemer ile sahnenin ortasına çıkar. Etrafındakiler çömelerek ellerini çırparlar. Halay başı oyununu beğenmediği kişiyi kemeriyle “hizaya” getirir.

****

Neticede Kars’ın makus talihi her seçimde olduğu gibi bu seçimlerde de Tavuk Barı’nın başındaki halay başına bağlı.

Yani önüne değil arkasına bakıp en ufak bir itirazı susturan, kalabalık efradı hizaya getiren “yine kazandım” diyecek gibi görünüyor…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir