Bugün itibarıyla 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimlerine 61 gün kaldı.
Belediye başkanı, belediye meclisi, İl genel meclisi üyesi adayların ilçe seçim kurullarına sunulacağı son gün 20 Şubat.
TBMM’de grubu ve temsili olan partiler, adaylarını büyük ölçüde belirlediler. Genel seçimlerde oluşan ittifaklar üzerinden baktığımızda Cumhur İttifakı yoluna devam ediyor.
MHP, önceki seçimlere göre daha çok seçim çevresini AK Parti’den koparmayı başardı. Millet İttifakı ise bir nevi dağıldı.
Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partiler kendi adaylarıyla seçimlere giriyorlar.
Genel Seçimlerden sonra, TBMM’de ortak bir grup kuran Saadet-Gelecek partileri çeşitli seçim bölgelerinde iş birliği protokolü imzaladılar.
Cumhur İttifakı’nın ortaklarından olan Yeniden Refah Partisi, AK Parti’den çok sayıda aday transfer etti.
İstanbul ve Ankara’da aday gösterip göstermeyecekleri hâlâ bir muamma…
YRP’nin çok fazla ‘pazarlıkçı’ bir görüntü vermesi tabanda Genel Merkeze karşı bir güvensizlik oluşturuyor.
Bugün itibarıyla Türkiye’de kurulmuş 136 parti var. Bunların 36 tanesi seçimlere girme hakkına sahip.
AK Parti aday belirlemede ‘sadakati’ temel kriter aldı.
CHP, içindeki çekişmelere boğuldu. İzmir, Çankaya, Kadıköy, Beşiktaş gibi yerlerde kıran kırana bir savaş var. CHP’de aklınıza gelebilecek her türlü ayak oyunları sahnede.
İYİ Parti ve DEVA’da ise istifa furyası devam ediyor.
DEM, sözde ‘önseçim sürecini gerçekleştiriyorum’ derken, delege listelerin oluşum şekli, listelere kimlerin müdahil olduğu ve sandıklara müdahaleler ayyuka çıktı.
Başak Demirtaş Hanımefendinin adaylık müracaatı ise kimi çevrelerce AK Parti ile DEM’in gizli pazarlığı olarak yorumlandı.
Partilerdeki halka rağmen bu tutarsız siyaset, bu seçimlerde birçok insanın ‘bağımsız’ aday olarak çıkmasına sebep oldu.
Ve çok da iddialılar!
Önceki yerel seçimlerde bağımsız adaylar, aşiret geleneğinin güçlü olduğu Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerimizde daha çok çıkarlardı.
Ancak bu seçimlerde yurdun her bölgesinde yoğun bir ‘bağımsızlar’ talebi var.
Bu tabloda bağımsız adayların daha fazla öne çıkacağını SES Partisi olarak uzun bir süredir görüyorduk.
Genel Başkanımız Sn. Ayhan Bilgen de açıklamalarında seçmenin yarısının siyasete ve siyasetçiye ‘nefretle yaklaştığına’ dikkat çekiyordu.
Seçmendeki bu derin güven bunalımının sonuçlarını iyi hesaplamak gerekiyordu. 22 yıllık AK Parti hükümeti, iyice yıpranmış ve yorulmuştur.
Ancak son seçimlerde tekrar kaybeden bir muhalefet gerçeği var ortada.
Başta büyük bir psikolojik üstünlükle kampanyaya başlayan muhalefet, Millet İttifakı, 6’lı Masa, attığı her adımda oy kaybetti.
Önüne gelene Cumhurbaşkanı yardımcılığı vaadi verilmesi, HDP ile şeffaf olmayan ittifak yürütülmesi, Zafer Partisi ile gizli ittifak ve ittifakın içeriği gibi birçok adım, seçmende muhalefetin ülkeyi yönetemeyeceği fikrini oluşturdu. Dolayısıyla seçmen çok ciddi bir şekilde yeni bir arayışın içine girdi.
Türkiye’nin Sesi Altınçağ Partisi olarak yeni kurulmuş bir partiyiz. İllerde kongre sürecimiz devam ediyor. 3 Şubat Cumartesi günü Eskişehir’de Partimizin GMBK, GMYK üyeleri ve il başkanlarımızla birlikte önemli bir toplantı gerçekleştireceğiz.
Seçimlerdeki stratejimizi, yol haritamızı karara bağlayacağız.
SES Partisi olarak bu seçilerdeki hedefimiz; halkımızla birlikte, gerçek alternatif olacak partimizin sahici bir şekilde kuruluşunu tamamlamaktadır. Seçilecek arkadaşlarımızla milletimize hizmet edeceğiz.