Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Ahmet Cavit Obayd

Batı’nın Afganistan’ı tanımamasının sebebi belli oldu

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yıllık raporunda ABD’nin Taliban’ı resmiyette tanımayacağı bir kez daha vurgulandı.

New York Times’ın yayınladığı raporda, ABD’nin henüz Taliban’ı veya herhangi bir oluşumu Afganistan Hükümeti olarak tanımaya karar vermediği belirtiyor.

Bu rapora dayanarak Taliban, Afganistan yasalarına ve ülkenin uluslararası sözleşmelerdeki taahhütlerine aykırı emirler yayınladığı ortaya çıktı. Aynı zamanda son bir yıl içerisinde ülkede kadın ve kız çocuklarının durumlarının daha da kötüleştiği, kadınların çalışma ve eğitim hakkından üç buçuk seneden beri mahrum bırakıldıkları ve Taliban’ın çok sayıda kararname ile kadın haklarını sınırlandırdığı belirtiliyor. Buna göre kadınlar sadece evde yapılabilecek aktiviteleri yerine getirebiliyor.

Raporda, cinayetler, ağır fiziksel istismar, kadınlara yönelik ağır ve yaşamı tehdit eden koşullar, haksız tutuklama ve kaçırmalar, ortadan kaybolmalar, özel hayatın gizliliğine keyfi veya hukuka aykırı müdahaleler ve bir yakının olası ihlalleri nedeniyle aile üyelerinin cezalandırılması insan hakları ihlalleri olarak bildiriyor.

Ayrıca idari yolsuzluğun cumhuriyet dönemi gibi devam etmesi, yerli ve uluslararası insan hakları örgütlerine ciddi kısıtlamalar getirilmesi, aile içi şiddet de dahil olmak üzere toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, zorla evlilikler ve diğer şiddet biçimleri bu raporda vurgulanan konular arasında yer alıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre, Taliban yönetimi altındaki Afganistan’da Hazaralar, Şiiler, Özbekler, Hindular ve eşcinseller dahil olmak üzere etnik, dini ve sosyal azınlıklara yönelik şiddet ve tehditler mevcut durumdadır.

Bunlara benzer bugünlerde Muharrem ayının gelmesiyle birlikte Şii’lere sadece belirli alanlarda Muharrem etkinlikleri yapabilmeleri imkanı tanındığı ve Muharrem ayına ait bayrak asılmasına yönelik izin verilmediği, camilarin 50-100 metre mesafesinde yeşil bayrak asılması izni verildiği ortaya çıktı.

Raporda, Taliban yönetimindeki Afganistan’da hukukun üstünlüğünün büyük ölçüde göz ardı edildiği ve insan haklarını ihlal eden kişilerin cezadan muaf olduğu da ekleniyor. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, güvenilir raporlara dayanarak, Taliban ve IŞİD’in Horasan kolunun geçen yıl 14 yaşın altındaki çocukları bile silah altına aldığını ifade ediliyor.

Ayrıca Taliban’ın gölgesindeki silahlı grupların yabancı vatandaşları, sivil toplum kuruluşlarının sağlık çalışanlarını ve sivilleri tehdit ettiği, işkence ettiğive kaçırdığı bilgileri kayda geçti.

ABD dışişleri bakanlık kaynakları, Gazze dahil 200’e yakın ülke ve bölgedeki insan hakları durumuna ilişkin raporunu sunduğunu da belirterek, Taliban’ın son üç yılda insan hakları anlaşmasını ihlal ettiğini ve bu durum Afganistan geleceğini daha da karanlığa götüreceğini de bildirdi.

Halihazırda Taliban’ın hapishanelerinde masum ve örgüte karşı geldikleri için ceza aldığı haklarını savunanlara konuşma hakkı verilmediği de söyleniyor. Uluslararası düzeyde sivil toplum kuruluşları Taliban’ın suçlarını defalarca ortaya çıkarmasına rağmen ülkede zulüm ve keyfi tutuklamalar sürdüğünün altını bir kez daha çizmek istedi.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER