Ayhan Bilgen’den Pezeşkiyan değerlendirmesi: Nadir Şah benzeri politik açılımlar gelişebilir

İran’da Cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan döneminde, üç yüz yıl önce Avşar Hanedanı Nadir Şah benzeri politik açılımların gelişebileceğini belirten Ayhan Bilgen, “Türkiye l. Mahmut’a yaptırılan hataları tekrarlamadan, bu imkânı tüm bölge halkları lehine değerlendirmeli, hatta cesur, ezber bozan adımlar atabilmeli. İmam Cafer içtihadı ve yolunun Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından beşinci mezhep olarak tescil edilmesi neden konuşulmasın?” dedi.

İran'da Cumhurbaşkanı seçilen Mesud

İran’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerini reformcu aday Mesud Pezeşkiyan’ın kazanmasının ardından yeni dönemde ülkenin iç ve dış politikasında ne tür değişimlerin yaşanacağı merak ediliyor.

Bu kapsamda Türkiye’nin Sesi Altınçağ Partisi (SES Parti) Genel Başkanı Ayhan Bilgen’den dikkat çeken bir değerlendirme geldi.

Sosyal medya hesabı X üzerinden bir paylaşım yapan Bilgen, İran’da Cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan döneminde, üç yüz yıl önce Avşar Hanedanı Nadir Şah benzeri politik açılımların gelişebileceğini belirtti.

“Türkiye l. Mahmut’a yaptırılan hataları tekrarlamadan, bu imkânı tüm bölge halkları lehine değerlendirmeli, hatta cesur, ezber bozan adımlar atabilmeli.” diyen Ayhan Bilgen, ardından şunları kaydetti:

“İmam Cafer içtihadı ve yolunun Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından beşinci mezhep olarak tescil edilmesi neden konuşulmasın?

Vahhabi baskısının körfez sermaye desteği ile Balkanlar’dan Orta Asya’ya yayılmak istenmesi, küresel çetelerin fanatik selefi şiddet provakasyonu ile buluşuyor. Bu tehdit karşısında ortaklaşmak, yeni buluşma zeminleri oluşturmak, hem yüzyıllardır kanayan mezhep taassubu yarasını saracak, hem insanlık için yeni bir Altınçağ’ın sulh iklimini sunacaktır. Aklın yolunu birlikte açalım, hak temelli siyaset için yeni bir nefes, sosyal adaletin inşası için SES olalım.”