Azerbaycan’ın İkinci Dağlık Karabağ Savaşı’nda işgal altındaki topraklarının büyük bir bölümünü geri almasıyla, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde de yeni bir sayfa açıldı.
Azerbaycan’ın hassasiyetleri göz ardı edilmeden Ankara-Erivan ilişkilerinde normalleşme süreci başladı.
Sürecin en önemli gündem maddelerinden bir tanesi, 3 Nisan 1993’te Ermenistan’ın Kelbecer’i işgali üzerine kapatılan Türkiye-Ermenistan sınır kapılarının yeniden açılması konusu…
Normalleşme süreci özel temsilcileri Serdar Kılıç ile Ruben Rubinyan’ın beşinci toplantılarını iki ülke sınırındaki Alican-Margara sınır kapısında yapmaları, kapıların yeniden açılması yönünde önemli bir adım olarak yorumlandı.
İki ülke arasında bulunan 325 kilometrelik sınırda biri demir yolu biri kara yoluyla olmak üzere iki sınır kapısı yer alıyor. Gümrü kentini Türkiye’ye Akyaka Demiryolu Sınır Kapısı bağlarken, Iğdır’da da Alican Karayolu Sınır Kapısı bulunuyor.
Sınır kapılarının yeniden açılmasının iki ülke ekonomisine ve sınır şehirlerine önemli bir katkı sunacağı düşünülüyor.
Bu konuda Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Kadir Bozan da bir değerlendirmede bulundu.
Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki normalleşme sürecini yakından takip ettiklerini söyleyen Başkan Bozan, “Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Türkiye ve Ermenistan özel temsilcileri Büyükelçi Serdar Kılıç ve Ermenistan Ulusal Meclisi Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan, Iğdır’da bulunan Alican sınır kapısında bir araya gelerek, sınırların açılması konusunda görüşmelerde bulundular. Her iki ülkenin yanı sıra Azerbaycan devletinin de menfaatleri gözetilerek yapılan görüşmelerde olumlu sonuçların ortaya çıktığı ifade edildi. Bizim temennimiz bir daha ki görüşmenin Akyaka ilçemizde bulunan Doğu Kapı’da yapılmasıdır. Hem kara hem de demiryolu ağımızın bulunduğu sınır kapımızın açılması ilimize olduğu kadar ülkemizin ekonomisine de katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 5 milyonluk bir nüfusa sahip Ermenistan’ın, Kars için çok önemli bir ihracat kapısı olduğunun altını çizen Bozan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün Ermenistan’da Türkiye menşeli ürünlerin dolaylı olarak oraya ihracatının yapılıp satıldığını biliyoruz. Doğukapı’nın açılmasıyla birlikte tarım ve hayvancılığa dair ürünlerin pazarlanmasının yanı sıra ilimiz turizmine de büyük ölçüde katkı sunacağını tahmin ediyoruz. Kars’ta bulunan Sivil Toplum Kuruluşları, sanayicilerimiz, üreticilerimiz ve esnaflarımızla birlikte bu normalleşme sürecine destek vermeli ve sonucunda ortaya çıkacak paydan Kars olarak en çok faydalanan il olmalıyız.”