Siyaset Analizi – “Hak Temelli” yeni Anayasa şart!

Teşkilat çalışmaları için Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan’da çeşitli temaslarda bulunuyorum. Yeni Anayasa çalışmaları, halkın, özellikle STK’ların gündeminde yerini almış durumda. Halen 12 Eylül 1982 cunta darbe Anayasasıyla yönetiliyor olmamız en hafif tabirle büyük bir talihsizliktir. 1980 darbesini gerçekleştiren başta Kenan Evren ve güvenlik konsey üyeleri yargılandılar. Ağırlaştırılmış müebbet cezasıyla cezalandırıldılar. Rütbeleri söküldü. Maaş ödemeleri […]

Teşkilat çalışmaları için Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan’da çeşitli temaslarda bulunuyorum. Yeni Anayasa çalışmaları, halkın, özellikle STK’ların gündeminde yerini almış durumda.

Halen 12 Eylül 1982 cunta darbe Anayasasıyla yönetiliyor olmamız en hafif tabirle büyük bir talihsizliktir.

1980 darbesini gerçekleştiren başta Kenan Evren ve güvenlik konsey üyeleri yargılandılar. Ağırlaştırılmış müebbet cezasıyla cezalandırıldılar.

Rütbeleri söküldü. Maaş ödemeleri durduruldu. Hiç şüphesiz bu gelişmeler hepimiz tarafından memnuniyetle karşılandı. Ancak bu generallerin çıkardığı darbe Anayasası 42 yıldır yürürlükte. Bu büyük bir tezattır. Darbe yapanları cezalandıracaksınız ancak çıkardıları Anayasa ve kanunlara 4 elle sarılacaksınız!

Parlemento, bu ikircikli tavrı ve tezatı bir an evvel ortadan kaldırmalıdır.

Anayasa kapaklarında 1982 tarihi yazılı olarak durdukça 85 milyon insanımıza söyleyeceğimiz bir sözümüz olamaz.

Siyaset kurumuna ve siyasetçiye karşı duyulan güvensizlik artarak devam edecektir.

Bu ayıptan kurtulmanın tek bir çaresi var: o da hak temelli sivil bir Anayasayı yapmaktır.

Meclis içi ve dışı siyasi partilerin bu hayati konudaki sorumluluklarını yerine getirmeleri bir tercihten ziyade bir zorunluluktur.

Öncelikle tüm partiler olarak yeni, Hak Temelli sivil bir Anayasanın çıkarılması zorunluluğu konusunda bir anlayış birliğine varmamız gerekiyor.

Akabinde maddeler üzerinde müzakerelere girilir. Tabii bu çalışmalar sırça köşklerde yapılmaz. Bu çalışmaları STK’lar başta olmak üzere toplumun bütün kesimleri ile birlikte yürütme mecburiyetimiz var.

Türkiye’nin Sesi Altınçağ Partisi, halkımızla birlikte, yeni, Hak Temelli ve sivil bir Anayasanın yapımı için tüm gayretiyle çalışma kararlığındadır.

Exit mobile version