Yönetmen koltuğunda Iğdır Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Parim’in oturduğu belgeselin, görüntü yönetmeliğini yine Iğdır Üniversitesi’nden Dr. Recep Altay üstleniyor.
Çekim ve kurgu çalışmaları Kıyasettin Eren tarafından gerçekleştirilen belgeselin, duygusal atmosferine eşlik eden müzikler ise Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Arş. Gör. Tolgahan Tiktaş ile Arş. Gör. Durmuş Ali Öztürk’ün imzasını taşıyor.
Belgesel, Arpaçay ve Aras Nehri’nin kıyısındaki Halıkışlak ve Hacı Bayram köylerinde yaşayan Türklerin hasret dolu geçmişine ışık tutuyor.
Bugün Türkiye sınırlarında yer alan Halıkışlak Köyü ile geçmişte Türklerin yaşadığı, ancak günümüzde Ermenistan sınırları içinde kalan Bagaran Köyü’nün (eski adıyla Hacı Bayram) tarihi, iki halkın paylaştığı derin bir geçmişi gözler önüne seriyor.
Belgeselde, Halıkışlak Köyü’nün yerlisi Orhan Karadağ ile kökleri Hacı Bayram’a dayanan Nazım Memmedov’un anlattıkları, izleyicileri tarih içinde bir yolculuğa çıkarıyor.
Geçmişte bir Türk yerleşimi olan Hacı Bayram sakinlerinin, 1915-1920 yıllarında yaşanan olaylarla başlayan trajedisi ve sonrasında Stalin döneminde Türk nüfusunun köyden uzaklaştırılması süreci, nehrin karşı kıyısından anlatılıyor.
Kısa metrajlı bir yapım olarak hazırlanan “Aras’ın Öte Yanı“, ulusal ve uluslararası film festivallerinde izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor.