Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Ahmet Cavit Obayd

Eşref Gani ile Volodimir Zelenski arasındaki fark neydi?

Bu yazıma bir arkadaşımın sorusu üzerinden devam etmek istiyorum.

Eşref Gani kaçmasaydı veyahut kaçması başarısız olsaydı savaş hala devam edecek miydi? O zaman bu durumun Afganistan açısından sonuçları ne olacaktı?

Afganistan’da savaş şimdiye kadar hiç devam etmezdi. Birkaç ay, birkaç hafta, hatta birkaç gün bile devam edemezdi. Çünkü Eşref Gani yönetimi kaçmadan önce hatta bir iki yıl öncesinden savaşı kaybetmişti.

Eşref Gani’nin başkomutanlığını yaptığı cumhuriyet yönetimi savunma bakanlığı içeriden yıpranmış ve çöküyordu. Silahlı kuvvetler içinde savaşı sürdürecek motivasyon veya mücadeleye devam edecek komutanlar kalmamıştı.

Silahlı kuvvetlerin moral bozukluğunun ve tükenmesinin nedenleri açıktı, en başta yerel halk terör örgütleri karşısında kendilerini güvende hissetmedikleri için Eşref Gani yönetiminden aşırı derecede bıkmıştı. Aynı zamanda silahlı kuvvetlerde iç yolsuzluk, şehit ailelerine karşı saygısızlık ve cumhuriyet hükümetindeki siyasi liderler, Eşref Gani ve Dr. Abdullah arasında oluşan iki ana grup sürekli bölünmeler yaşarken ABD eski başkanı Joe Biden bu durumdan rahatsız olarak perde arkasında 2018 yılında Taliban ile doğrudan ve resmi müzakereleri sürdürmeye devam etti.

Özelikle iç çekişmeler orduyu yeterince zayıflattı, söz konusu güçlerin yardımlarına olan güveni giderek azaldığı silahlı kuvvetlerin ABD’ye mutlak askeri ve mali bağımlılığı ve 2018 yılında ABD ile Taliban arasında cumhuriyet yönetiminin hiçe sayarak yapılan doğrudan müzakereler ve anlaşma ile başlayan cumhuriyet hükümetinin meşruiyetini gün geçtikçe zayıflamasını kesinleştirdi.

ABD ile Taliban arasında 2020 yılında Doha’da imzalanan ikili mutabakatla birlikte cumhuriyet hükümetinin ve cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin meşruiyeti resmen sona ermesi anlamına gelmekteydi.

Bu durum genel olarak savaş ve direniş motivasyonunu ve savunma kabanlığının Afganistan halkının bütünlüğünü koruyacak halde olmadığını açıkça gösteriyordu. Cumhuriyet yönetimi 400.000 silahlı kuvveti hakkındaki yalanlar o kadar derin ve gerçekti ki, cumhuriyetin silahlı kuvvetlerinin savaşacak 50.000 askeri bile yoktu.

Bu yüzden Savunma Bakanlığı hızlı bir çöküşe maruz kaldığı belli idi.

Hatta 2021 yılının son aylarında reklamı yapılan kırk bin komando kuvvetinin içinde ülkeyi savunmak için iki ila üç bin komando kuvveti yoktu. Eşref Gani savaşı başlatmadan kaybetmişti ve artık savaşacak gücü ve ruhu olmayan güçlerle savaşı nasıl sürdürebilirdi?

Eşref Gani’nin kaçışının bir diğer nedeni ise onun savaştan kaçmak veyahut ülkeyi kurtarmak diye bir derdi yoktu.

Eşref Gani bencil ve kendini çok beğenmiş bir yönetici olarak başa geldiği günden beri sürekli herkesten intikam alma biçimde ülkeyi yönetme tarzındaydı.

Ne yazık ki onun faturasını şu an Afganistan halkı ödüyor.

Peki Eşref Gani intikamını kimlerden aldı?

Başta ABD’li Zalmay Halilzad, Dr. Abdullah, Karzai ve son yıllarda Gani’yi adil bir yönetici olarak görmediği bazı siyasi liderler ve cumhuriyet yönetimi içindeki tüm eleştirmenler ve muhaliflerden intikam almaktı bu yüzden savaşmadan üç, dört motosikletli Taliban üyelerine karşı vatanı milleti satarak ülkeyi sessizce terk etti.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir