Karslılar dikkat! Kamu kurumlarına gitmeden önce mutlaka bunu yapın

Kars İl Hıfzıssıha Kurulu, salgının yayılmasını engellemek amacıyla, tüm vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarına Hayat Eve Sığar (HES) koduyla giriş yapması kararını aldı.

Kars İl Hıfzıssıha Kurulu,

Kars İl Hıfzıssıha Kurulu, 11 Eylül Cuma günü Vali Türker Öksüz başkanlığında toplanarak yeni kararlar aldı. Bu kararlar doğrultusunda koronavirüs (KOVİD-19) tedbirleri kapsamında vatandaşların Hayat Eve Sığar (HES) kodu olmadan kamu kurum ve kuruluşlarına alınmayacağı vurgulandı.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, Kars‘ta bulunan tüm kamu kurum ve kuruşları binalarına girişinde, Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorgulamasına, kurum ve kuruluşlarına ait binalarına girişlerinde, gerek görüldüğünde, görevlendirilmiş personel tarafından Sağlık Bakanlığının Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorgulanarak içeri alınmasına, HES kodu olmayan vatandaşlarımıza sorgulama yapan görevlilerce Sağlık Bakanlığının Hayat Eve Sığar (HES) mobil uygulaması veya e-devlet uygulamasından HES kodu alınması konusunda yardımcı olunmasına oy birliğiyle karar verildi” ifadeleri kullanıldı.

Aynı zamanda, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı kararları ihlallerde cezai işlem uygulanacağı da bildirildi.

Peki Hayat Eve Sığar (HES) kodu nereden ve nasıl alınır?

  1. Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden ‘HES Kodu İşlemleri’ bölümüne girilir, ‘HES Kodu Oluştur’ butonuna tıklandıktan sonra kod kullanım süresi seçilir ve kod oluşturulur.
  2. HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla kimlik numarası, kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi yazılır ve 2023’e SMS gönderiliyor.
  3. HES kodunu e-Devlet sistemi üzerinden www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-hes-kodu-uretme-ve-listeleme adresinden de alabilirsiniz.