Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

30 Ekim kadar önemli: Kars’ın hafızasından asla silinemeyecek gün

30 Ekim 1920, Kars tarihinin en önemli dönüm noktalarından bir

30 Ekim 1920, Kars tarihinin en önemli dönüm noktalarından bir tanesidir. Zira bu tarihte düşman işgaline son verilmiş; şehirde yıllarca süren esaret sona ermiştir.

Ancak 30 Ekim 1920 gibi Kars‘ın hafızasından asla silinemeyecek bir başka tarihin daha olduğunu bilmek gerekir. O da 29 Eylül 1855‘tir.

Peki 29 Eylül 1855 neden bu kadar önemlidir?

Çünkü tam 165 yıl önce bugün, Kars ahalisi büyük-küçük, kadın-erkek hep birlikte bir vatanının cansiperane nasıl savunulabileceğini tüm dünyaya göstermiştir.

Bir zaferin kazanılmasında en az ordu kadar yürekli bir halkın da önemli olduğu Kars‘ta bir kez daha ispat edilmiştir.

1853‘te Osmanlı‘ya savaş ilan eden Rusya ile belki de en çetin mücadele Kars ve çevresinde verilmiştir. Haziran 1855- Eylül 1855 tarihleri arasında Kars halkı, Osmanlı ordusuyla birlikte Ruslara karşı göğsünü siper etmiştir.

Ve tarihe 1855 Kars Zaferi olarak geçen bu olay ile birlikte şehrimize Sultan Abdülmecid tarafından ‘gazilik madalyası’ verilmiştir.

Böylece Anadolu‘da gazilik madalyası alan ilk şehir olma unvanı da elde edilmiştir.

Kars’ın zafer madalyası…

KARS’IN ZAFER MADALYASI:

Kars’ın Zafer Madalyası; altın, gümüş ve bakır olmak üzere toplam üç farklı şekilde 23 bin adet üretilmiştir. Madalyanın bir yüzünde Kars Kalesi işlenirken diğer yüzüne ise Sultan Abdulmecid Tuğrası yerleştirilmiştir.

Üretilen madalyaların bir kısmı 1856 yılında Kars Zaferini kazanan askerlerimize ve şehit asker ailelerine verilmiştir.

Günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzeleri Envanter Defterinin 328, envanter numarasının 89. sırasında altın, 90. sırasında gümüş ve 91. sırasında bakırdan yapılmış olan “Kars Zaferi Madalyaları” bu müzededir.