Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Atıf Özbey

Siyaset Analizi – 2021 yılı bütçe görüşmelerine dair izlenimlerim

12 günlük yoğun maraton sonucunda 2021 yılı bütçesi TBMM’de yasalaştı.

Bütçeyi onaylama ve denetleme hakkı, parlamentoların en önemli faaliyetlerindendir. Aynı zamanda Yürütme erkine karşı yine parlamentonun elindeki en büyük denge-denetleme kozudur.

***

Bizim parlamentomuzun her yıl görüştüğü bütçe müzakereleri, kadim bir geleneğe sahiptir. Bu geleneği bütün vatandaşlarımız yakinen bilirler. Ancak iki yıldır bütçe geleneğinde ciddi bir kırılma var. Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemiyle birlikte bütçeyi onaylama yetkisinde bir takım değişiklikler yapıldı.

Meclis onaylamadığı taktirde, Cumhurbaşkanı, bir önceki yılın bütçesi üzerinden Meclis‘e ihtiyaç duymaksızın yeni bütçeyi yürürlüğe koyabiliyor.

Hal böyle olunca Cumhur İttifakı’nın bileşenleri (AK Parti-MHP-BBP), gelen bütçe tekliflerini virgülüne, noktasına dokunmadan bir an evvel yasallaştırmak istediler

Millet İttifakı (CHP ve İYİ Parti) her iki ittifakta da yer almayan HDP, iki vekille Meclis‘te temsil edilen Türkiye İşçi Partisi ile Demokrat Parti (MHP’den ihraç edilen Cemal Enginyurt da DP‘ye geçti) ve birer milletvekili bulunan DEVA Partisi ve Saadet Partisi ise gündemle ilgili görüşleri ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin antidemokratik yönlerini TRT 3 vasıtasıyla kamuoyuna aktarmaya çalıştılar.

***

Grubu olmayan muhalefet partilerin kendilerini ifade etmeleri çok daha zordur. DP Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Erkan Baş olağanüstü gayret sarf ettiler.

***

Ben tüm bütçeleri Bütçe Komisyonunda ve TBMM Genel Kurulunda takip etmeye çalışırım. Ancak pandemi nedeniyle bu sefer çok az TBMM’ye gidebildim.

Virüs ülkemize girdiğinden bu yana 100’ün üzerinde milletvekilimiz Kovid-19’a yakalandı. Büyük bir fedakarlıkla çalıştıklarını belirtmem gerekir. Hepsine geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim.

***

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir cümlesi görüşmelere damgasını vurdu. Bu yılki konuşması diğer konuşmalarından çok daha etkiliydi. Anacak tüm konuşması o cümlenin gölgesinde kaldı.

AK Parti sıralarında “aday ol, aday ol” sesleri yükselince, Kılıçdaroğlu, “Benim aday olmayacağımı kim size söyledi” diye cevap verdi.

Bu cevap sadece parlamentonun değil, ülkenin gündemini değiştirdi. Bir gün sonra bu beyanatına açıklık getirdi. Millet İttifak‘ın paydaşlarıyla buna karar vereceklerini söyledi.

Millet ittifakı‘nın ortakları ve olası bu ittifaka katılması beklenilen partilerin kulislerinden edindiğim bilgiler, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı‘nın ortak adayları olmayacağı yönünde…

***

Bütçe görüşmelerine damga vuran bir başka diyalog ise CHP’li Engin Altay ile AK Partili Şahin Tin arasında yaşandı.

CHP Grup Başkanvekili Altay, AK Parti sıralarına seslenerek “Arkadaşlar millet aç, perişan. Evet herkesin midesine bir şey giriyor; kuru ekmek giriyor” dedi. AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin ise “O zaman aç değil demek” yanıtını verdi.

Sayın Tin‘in bu yanıtı uzunca bir süre muhalefetin gündeminde yer aldı.

***

Son yıllarda bütçe müzakerelerinin klasiği haline gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu-HDP kapışması bu yıl da gerçekleşti. Benim bu klasik kapışma ile ilgili değerlendirmem her zaman aynı;

“Ey düşmanım, sen benim ifadem ve hızımsın;
Gündüz geceye muhtaç, bana da sen lazımsın!” (N. Fazıl Kısakürek)

Bu yıl ki bütçe görüşmelerine Bakanların daha hazırlıklı çıktığını ve polemikler karşısında hazırcevap olmayı başardıklarını da söylemem gerekir.
2021 yılı bütçesi ülkemize hayırlı olsun inşallah…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER