Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Mahmut Övür’den dikkat çeken yazı: Kars’ta kurulan Türk-Alman ortak hareket merkezi ve Zeplin Operasyonu

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, İsmet İnönü döneminde yapılan ikili askeri antlaşmaları değerlendirdiği  yazısında, İkinci Dünya Savaşı’nda Türk ve Alman istihbarat birimleri tarafından Kars’ta kurulan ortak hareket merkezi üzerinden Sovyet ordusuna yönelik yürütülen ‘Zeplin Operasyonu’na değindi. 

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, İsmet İnönü döneminde yapılan ikili

Mahmut Övür,İkinci Dünya Savaşı‘nın karanlıkta kalmış belki de en önemli operasyonlarından biri” olarak nitelendirdiği ‘Zeplin Operasyonu’nu ve bu operasyonun yarattığı sonuçları şöyle özetledi;

“Hitler‘in orduları Rusya‘da sıkışınca, onları cephe gerisinden vurmak için Nazi Gizli Servisi‘nin efsane ismi Walter Schellenberg 1943 yılında Ankara‘ya gelir.

Alman casusluk örgütüyle Türk istihbarat teşkilatı MAH, Kars‘ta ortak bir hareket merkezi kurarlar.

Türkiye‘de yaşayan Azeri, Tatar, Özbek ve Dağıstanlı göçmenlerden oluşan 200 kişilik bir grup eğitimden geçirilir.

Çoğu Rusça bilen bu Türk ajanlar, Kars‘tan havalanan Alman uçaklarıyla Ukrayna ve Kafkasya‘daki Sovyet hatlarının gerisine paraşütle indirilir. Görevleri Sovyet ordusunu izlemek, sabotaj yapmak ve elde ettikleri bilgileri Kars‘taki Almanlara bildirmekti.

Operasyon başarısız olur ve Kars‘tan Ukrayna‘ya gönderilen ajanların birçoğu yakalanır. Sorgularında Türk istihbaratına çalıştıklarını itiraf ederler.
Bu operasyonu Alman yazar Patrick Von Zur Mühlen“Gamalıhaç’la Kızılyıldız Arasında” kitabında,  “savaşın en kapsamlı askeri casusluk hareketi” olarak niteler.

Ancak bu kadar önemli olan hatta İnönü ve Mareşal Fevzi Çakmak‘ın onayıyla gerçekleşen Zeplin Operasyonu‘nu tarih kitapları pek yazmaz.

Siyasi sonuçlarına da pek değinen yok. Ancak bu olayın özellikle Türkiye‘yi sıkıştırdığı, ABD‘yle ikili ilişkilerde  “çaresiz” bıraktığı söyleniyor.

Çünkü şöyle bir süreç geliştiği iddia ediliyor; Stalin, Zeplin Operasyonu‘yla ilgili bilgileri Churchill ve  Roosevelt‘e vererek Türkiye‘nin Almanya ile işbirliğinde suçüstü yakalandığını ve cezalandırılmasını ister.

Stalin‘in bu baskısı adeta Türkiye‘yi ABD‘ye “teslim” olmaya zorlar. Bu olayın, içerideki faturasını da Mareşal Fevzi Çakmak emekli edilerek öder.”

Mahmut Övür’ün yazısının tamamını okumak için tıklayın.