Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Kars’a özgü ata tohumumuz: Kavılca buğdayı üretiminde dev adım!

Binlerce yıllık geçmişine rağmen genetiği bozulmadan günümüze ulaşan Kars’a özgü ata tohumlarımızdan kavılca buğdayının, üretiminin arttırılması adına dev bir adım daha atıldı. 

Binlerce yıllık geçmişine rağmen

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün girişimiyle geçtiğimiz dönemde yeniden yaygınlaştırılmaya başlanan ve başlangıç olarak üreticilere 34 ton dağıtılan kavılca buğdayından, yaklaşık 250 ton ürün elde edilmişti.

Kavılca buğdayının üretiminin artırılması ve işlenerek ülke pazarına sunulması için Kars Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün hazırlayıp Serhat Kalkınma Ajansı’nın 2020 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programına sunduğuAta Tohumu Kavılca Buğdayı İşleme Tesisi Projesi’ iş ve işlemleri başlatıldı.

Kars İl Özel İdaresi teknik personellerince keşif çalışması başlatılan dev projenin inşaat ve tadilat işleri, inşaat mevsiminin başlaması ile birlikte start alacak.

HEDEF 300 TON ÜRÜN

Çalışmaları başlatılan kavılca işleme tesisinin etkin kullanımının arttırılması amacıyla 2021 yılı üretim sezonunda Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığına sunulan ve onaylananArdahan ve Kars İli Ata Tohum Kavılca Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi’ kapsamında; % 75 Bakanlık, % 25 Çiftçi katkılı, Ardahan’ın Çıldır ilçesinde bin dekar, Kars’ın Arpaçay İlçesinde bin dekar olmak üzere toplam 2 bin dekar alanda Kavılca Buğdayı ekimi yaptırılarak üretim sağlanacak.

Toplam bütçesi 285 bin 250 TL olan proje kapsamında yaklaşık 300 ton ürün elde edilmesi hedefleniyor.

ARPAÇAY’DA ÜRETİCİLERLE BİR ARAYA GELİNECEK

Söz konusu proje ile ilgili Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ü makamında ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Veyis Yurtkulu, Tarla Bitkileri Koordinatörü Ergin Toprak, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, Şube Müdürü Nihat Atilla, mühendisler Tolga Eryılmaz ve Hakan Özdemir, ‘Sözleşmeli Tarım’ yapmayı amaçlayan Unmaş Unlu Mamüller Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Uno) yetkilileri ile birlikte Arpaçay’da üreticilerle de bir araya gelecekler.