Kars‘ta ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon Toplantısı’, Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz‘ün başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıda değerlendirmelerde bulunan Türker Öksüz, kadına yönelik şiddet hareketlerinin önüne geçilebilmesi için tüm kurum ve kuruluşların işbirliği içerisinde hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.
Vali Öksüz, “Kadına yönelik şiddet hareketlerinin önlenmesi, bu konudaki çalışmaları koordine etmek, eğitim faaliyetleri ile ilgili farkındalık sağlayabilmek ve bu olay vuku bulduğu andan itibaren de bu mücadeleyi en etkin biçimde yürütebilmek için tüm kurum ve kuruluşlarımızın koordinasyon ve işbirliği içerisinde çalışmaları gerekiyor. Aksi takdirde alacağımız sonuçlar, etkililiğini ve verimliliğini azaltır. Onun için gerek idari birimler gerek adli makamlarımız, Cumhuriyet Başsavcılığımız, Aile Mahkemelerimiz, hepsi bu işin içinde bu mücadeleyi yürütüyor.” dedi.
“KOLLUK BİRİMLERİMİZDE KADINA YÖNELİK ŞİDDET İLE İGİLİ ÖZEL BİRİMLER OLUŞTURULDU”
Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda oluşturulan birimlerin ve adli makamların profesyonelleştiğini ve uzmanlaştığını belirten Vali Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, ardından sözlerine şöyle devam etti;
“Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda bizim 6284 Sayılı Kanunu’muz, bakanlıklar arasında imzalanan işbirliği protokolleri, eylem planı ve bizim Valilik olarak yayınladığımız genelgemiz var.
Hepsinin amacı kadın yönelik şiddetle mücadelede koordinasyonu ve verimliliği sağlamaktır. Tabi bu dönemde eğitim çalışmalarına ilgili kurumlarımız devam etti ama sadece eğitim çalışmalarıyla bunu yapmamız mümkün değil.
Gerekli her türlü tedbiri almak mükellefiyetinde olduğumuz için kolluk birimlerimizde kadına yönelik şiddet ile ilgili özel birimler oluşturuldu.
“HİÇBİR ŞEY BİZİ KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDEN ALIKOYMAMALI”
Bu birimlerimiz gittikçe profesyonelleşiyor, uzmanlaşıyor. Bu mücadeleyi inanıyorum ki daha kapsamlı, daha örgütlü bir şekilde yürütecekler.
Ayrıca benim gözlemim; adli makamlarımız da bu konuda artık uzmanlaşmayı sağladı. Şunu ifade etmek isterim ki; hiçbir şey, hiçbir engel bizi kadına yönelik şiddetle mücadeleden alıkoymamalı.
Bizim iç mevzuatımızda olan kanunlar, mevzuat metinleri, işbirliği protokolleri, genelgeler yani tüm mevzuat metinleri bize zaten kadına yönelik şiddetle mücadelede gerekli gücü, yasal gücü, teknik gücü ve idari gücü vermektedir.
Bir eksiğimiz yok elbette, biz bu mücadelemizi bundan sonra da en üst seviyede vermeye devam edeceğiz.
KADES UYGULAMASI
KADES uygulamasının yanında, kadına yönelik şiddette elektronik takip sistemi devreye girdi. ‘Elektronik kelepçe uygulaması’ diye de tabir edilen sistemle birlikte artık mücadeleyi teknolojik imkanlardan da yararlanarak daha etkin bir şekilde sürdürme imkanına sahip olduk.
Kadınlarımız bizim toplumumuzun en değerli varlıklarıdır. Kültürümüzün, inancımızın kıymet verdiği, baş tacı ettiği en değerli varlıklardır.
Onların en ufak bir zarar görmesi, fiziksel veya psikolojik yönden şiddete maruz kalması hepimizi üzüyor, dolayısıyla biz de bu tür şiddet hareketlerinin olmaması için gerekli önlemleri hep birlikte almaya devam ediyoruz.
KADES uygulamasına 2020 yılında toplam 76 başvuru, 2021 yılının 3 aylık toplamında ise 56 başvuru var. Bu önemli bir artış.
Demek ki kadınlarımız, vatandaşlarımız arasında bu uygulama gün geçtikçe daha tanınır hale geliyor.
ŞÖNİM’İN HİZMETLERİ
Kars Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz bünyesinde hizmet veren Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) tarafından mağdur olan kadınlarımıza hizmet veriyoruz.
2020 yılında bin 190 mağdura, 2021 yılının 3 aylık toplamında ise 211 mağdura ŞÖNİM tarafından hizmet verildi.”
Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün değerlendirmelerinin ardından bugüne kadar ilgili birimler tarafından yapılan çalışmalarla ilgili olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından sunum yapılarak kurula bilgi verildi.