Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Kars’ta ‘ata tohumu’ yeşeriyor!

Binlerce yıllık geçmişine rağmen genetiği bozulmadan günümüze kadar ulaşmayı başaran Kars ve Ardahan yöresine özgü ata tohumu kavılca buğdayı, ekilen tarlalarda yeşermeye başladı. Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz de Arpaçay’da kavılca buğdayı ekilen 55 dekarlık tarlada inceleme yaptı. 

Binlerce yıllık geçmişine rağmen

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün girişimleriyle 2020 yılında bölgede yeniden yaygınlaşmaya başlayan ata tohumu kavılca buğdayını, daha fazla üretmek ve ülke pazarına kazandırmak amacıyla bu yıl da önemli adımlar atıldı.

Ardahan ve Kars İl Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından ‘Ata Tohum Kavılca Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi’ hazırlanarak, Çıldır‘da bin 500 dekar, Arpaçay‘da ise bin dekarlık alana kavılca buğdayı ekimi yapıldı.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz de Arpaçay‘da kavılca buğdayı ekilen tarlalardan bir tanesinde inceleme yaptı.

İlgili Haber:  İşte Kars’a özgü ata tohumumuz kavılca buğdayının birbirinden önemli faydaları!

‘ATA TOHUM KAVILCA ÜRETİMİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ’

Proje; bölgeye özgü ata tohumu kavılca buğdayının üretiminin devam ettirilmesi ve ülke pazarına kazandırılması amacıyla Kars ve Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından hazırlandı.

Proje kapsamında Ardahan‘ın Çıldır ilçesinde bin 500 dekar, Kars‘ın Arpaçay ilçesinde ise bin dekar olmak üzere toplam 2 bin 500 dekar alana kavılca buğdayı ekimi yapıldı.

Yüzde 75‘lik kısmını Tarım ve Orman Bakanlığının desteklediği projenin, yüzde 25‘lik kısmına ise çiftçiler katkı sağladı.

Ayrıca yine Bakanlık‘ın girişimleri sonucunda Uno Firması ile üreticiler arasında ‘Dijital Tarım Pazarı’ üzerinden sözleşme imzalanarak, üretilen kavılca buğdaylarının pazarının oluşturulması sağlandı.

İlgili Haber:  Kars'a özgü ata tohumumuz: Kavılca buğdayı üretiminde dev adım!