İstanbul‘da SBK Holding ve ona bağlı şirketlerde 132 milyon dolar kara para aklandığı gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü.
Duruşmanın ardından mahkeme ara kararını açıkladı.
TRT‘de yer alan habere göre, SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki tutuklamaya yönelik yakalama kararının kaldırılmasına ve tutuklanmasına karar verildi.
Mahkeme ayrıca, sanıklar Kingston ve Termendzhyan’un Amerika‘daki yargılanmaları devam ettiğinden, bu ülkedeki mahkeme ilanının istenmesini, ilgili birimlere adli talimat yazısı yazılmasını kararlaştırdı.
NE OLMUŞTU?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, SBK Holding ve holdinge bağlı altı şirketin hesaplarından 132 milyon dolar kara para aklandığının belirlenmesi üzerine Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce geçen yıl 29 Aralık’ta operasyon düzenlemişti.
Holdingin sahibi Sezgin Baran Korkmaz, operasyondan bir hafta önce yurtdışına çıkmış ve Ocak ayında Türkiye’ye döneceğini söylemişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosu, SBK Holding‘in sahibi iş insanı Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki mal varlığı değerini aklama soruşturmasını tamamlayarak Nisan ayında iddianame hazırlamıştı.
İddianamede, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) suçtan zarar gören, Sezgin Baran Korkmaz, Kamil Feridun Özkaraman ile birlikte dokuz kişi şüpheli olarak yer aldı.
MASAK tarafından 28 Eylül 2020 tarihinde savcılığa analiz raporu gönderildiği, raporda şüphelilerden Sezgin Baran Korkmaz‘ın çevresinde bulunan şahıslarla ortak hareket ederek, ABD‘deki irtibatları sayesinde elde ettikleri haksız kazançları çok sayıda banka işlemiyle kurmuş oldukları veya yetkilisi oldukları şirket hesaplarına aktardıkları ileri sürüldü.
7.5 YIL HAPSİ İSTENDİ
İddianamede, Kamil Feridun Özkaraman, haklarında yakalama kararı bulunan Sezgin Baran Korkmaz, Alptekin Yılmaz, Olessia Zoubkova, tutuksuz Ayşe Nil Yılmaz, Bereket Öner ve Ziyaattin Bartik‘ın “Suçun konusunu oluşturan malvarlığı değerini, bu özelliğini bilerek satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya kullanmak” suçundan ayrı ayrı 3 yıldan 7 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.