Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Gururumuzsun Tolgahan Tiktaş: Âşık Şenlik ve Âşık Sümmani’yi dünyaya tanıttı!

Kars âşıklık geleneği üzerine akademik çalışmalar yürüten Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Araştırma Görevlisi Tolgahan Tiktaş, Özbekistan’ın Nukus şehrinde düzenlenen “Bakhshi İnternational Art Festivali”nde Aşık Şenlik ile Aşık Sümmani’yi dünyaya tanıttı.

Kars âşıklık geleneği üzerine

Dünya’nın farklı bölgelerindeki âşıklık, destancılık, hikâye anlatıcılığı gibi geleneksel kültür taşıyıcılarının ve yetkin sanatçıların buluştuğu Bakhshi İnternational Art Festivali, bu yıl Özbekistan Kültür Bakanlığı tarafından düzenlendi.

Onlarca ülkeden sanatçının katıldığı festivalde, Türkiye’yi ise Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Araştırma Görevlisi Tolgahan Tiktaş temsil etti.

Festivalde Kuzey Doğu Anadolu âşıklık geleneğinin önemli temsilcilerinden olan Âşık Şenlik ve Âşık Sümmani karşılaşmasını canlandıran Tiktaş, jüri tarafından “Ataların Unutulmuş Geleneklerini Söyleme” ödülüne layık görüldü.

İlgili Haber:  Kars işte böyle temsil edilir! Tolgahan Tiktaş TRT EBA TV'de

Tolgahan Tiktaş kimdir?

1995 yılında Ardahan‘ın Çıldır ilçesinde dünyaya gelen Tolgahan Tiktaş, ilk müzik eğitimini âşıklık geleneği içerisinde kendisini yetiştirmiş olan babası Tekin Tiktaş’tan aldı.

Lise eğitimini Kars Gülahmet Aytemiz Güzel Sanatlar Lisesinde tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Temel Bilimler bölümünü kazandı.

Bu süre zarfında okuldaki çalışmalar dışında Kars, Azerbaycan âşık havaları ve bağlamada yeni çalım teknikleri geliştirmek amacıyla akort sistemleri üzerine çalışmalarda bulunarak bu alandan resitaller düzenledi.

Bunun yanı sıra lisans eğitiminin son yılında Ege Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Pedagojik Formasyon Programını tamamladı.

Lisans döneminde çeşitli yarışmalardan dereceler alan Tiktaş, lisans eğitimini de dereceyle tamamladıktan sonra müzikal çalışmalarını daha aktif bir şekilde yürütebilmek için İstanbul’a yerleşti.

İstanbul’da birçok konserde, televizyon programında yer aldı resitaller düzenledi. Aynı süre zarfında İBB İsmek adlı kurumda bağlama eğitmeni olarak görev yaptı.

Şu an Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi İcra Sanatları Fakültesi Çalgı Eğitimi bölümünde Yüksek lisans yapan Tolgahan Tiktaş aynı kurumda araştırma görevlisi olarak görev yapmaktadır.