Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Veysel Çolak sordu, Tahsin Ercilsin yanıtladı: Doğu Ekspresi’nin birey üzerindeki etkileri

Tarih: 03.01.2022 Saat: 07.00

Tarih: 03.01.2022

Saat: 07.00

Yer: Kars Garı

Kars Garı’nın Giriş Kısmı

Sabahın erken saatleri…

Yorgun adımlarımla, hafiften yağan kar eşliğinde hedefime doğru yürürken soğuğun keskin yüzünü, yüzümde hissediyorum.

Düşüncelere dalıyorum.

Doğu Ekspresini cazip kılan şey nedir?  Zihinlerde kültür turizmi  olarak yer edinmesi mi? Popüler kültür olarak nitelendirilmesi mi? Yoksa bunlardan bağımsız maddi sebepler mi?

Kapalı bulutlar ardında güneş ışınlarını beklerken, zihnimi meşgul eden sorularımla beraber kendimi tren garının içinde buluyorum.

Hava mevsim itibariyle normal gibi ama üşümemekte elde değil gerçekten. İçeri girdiğim an, sıcak havanın yüzüme dokunuşları tebessüm etmemi sağlıyor. Bir yandan da gözlemlerimi yapabileceğim bir alan arıyorum.

Saatim 07.30’u gösteriyor. Oturduğum banktan not defterime gözlemlerimi yazmaya başlıyorum.

Kars Tren Garı kimilerine göre yalnızlığın son durağı kimilerine göre ise yalnızlığın bitiş durağı. İnsanın göz zevkine hitap eden, ruhunun derinliklerini okşayan, kendimizi zaman tünelinde bulmamızı sağlayabilecek türden bir yapı. İnsanın hasret ile vuslat arasında sıkıştığı bir mekân diyebilirim. Estetik kaygı taşımayan insanların geçmişe yönelik hasretlerini dindirebilecek bir atmosfer. Özellikle iç mimari, tavanları boydan boya kaplayan sütunlar sadelik ve gizemli bir görünüm katıyor. Kitle psikolojisini yakından görmek adına böyle ortamlar araştırmacılar için verimli bir çalışma sahası olabilir.

Karşımda bilet almayı bekleyen bir grup insan ve onların ötesinde sabırsızlıkla binmeyi bekledikleri Doğu Ekspresi dikkatimi çekiyor.

Bilet Gişesinden Bilet Alan Yolcular

İnsanların heyecanlarına ve samimi diyaloglarına yakından tanık olmanın mutluluğunu yaşıyor gibiyim. Biletlerini alan yolcuların bir kısmında tatlı bir tebessüm oluşurken diğer bir kısmında ise sevdiklerinden ve aidiyet duygusu taşıdıkları şehirlerinden ayrılıyor olmanın hüznünü yakalayabiliyorum.

Güzel bir mekânda birbirinden farklı düşünen, farklı hayallere sahip olan insanları gözlemlemek, bir yandan da insanın kendi hayal dünyasına içsel yolculuk yapmasına olanak sağlıyor gibi.

Seyahat etmek insanın bir bakıma değişim göstermesi demek. Farklı simalar ve yeni mekânları görmek, değişik mimari yapılara denk gelmek kişinin hayatında reformlara yol açar. Özellikle son zamanlarda insanların seyahat ederken sıklıkla tercih ettiği Doğu Ekspresi bu toprakların kokusunu, havasını insanların yüreğinde farklı noktalara taşıdığını düşünmekteyim. Fiziki olarak yapılan bu yolculuklar aslında insanların iç dünyasına yaptığı bir yolculuk haline geliyor.

Saat 08.00… Trenin Hareket Saati… Hareket saati yaklaştıkça insanlarda tatlı bir telaş yaşanıyor. Bu süreçte yolcu yakınları tarafından tecrübeyle sabit olduğuna inanılan tavsiyeler bir bir gelmeye başlıyor. Aslında birçoğumuzun duyunca belki de klişe şeyler olarak düşündüğümüz bu tavsiyeler insanlarda iz bırakan ve böyle bir ortamda samimiyet kokan birer ifade olarak zihnimde yer ediniyor. Yolda aç kalma, üşüyebilirsin o yüzden mantonu çıkarma, çocuklara dikkat edin, selam söyleyin…

Eşyalarını alan yolcuların trene doğru ilerlemesinden hareket saatinin yaklaştığını hissedebiliyorum. Bana arkadaşlık eden banktan kalkarak bende birer birer kaybolan insan siluetlerini takip ediyorum.

İnsanlar yavaş yavaş trendeki yerlerini alırken bende bulunduğum köşeden gözlemlerimi tamamlamaya çalışıyorum.

Doğu Ekspresi diğer ulaşım araçlarından farklı kılan unsurların kişiden kişiye değiştiğinin kısmen farkına varıyorum. Kimilerine göre bu yolculuğun en güzel yanı doğayı rahat rahat izleyebilmek, bazılarına göre aileleriyle anılar biriktirmek, bazı yolculara göre ise deneyim sahibi olmak.

Bazı yolcuların elinde bir kitap, bazılarının sırtında bir çanta, bazılarının yüreğinde bir hasret, bazılarının gözünde bir gurbet, bazılarının dilinde ise muhabbetle tren hareket ediyor.

Trene Binmeye Hazırlanan Yolcular

Gözlemlerimi bitirip  not defterimi kapatırken yazdığım son cümle  şu oluyor :  Bir hayalin peşinde başlar insanların yolculuğu.

Tarih: 07.01.2022

Saat: 06.45

İkinci gözlemimi gerçekleştirmek üzere Kars Garına doğru yürüyorum. Hava sıcaklığı şuan -14 derece. Geçen güne göre oldukça soğuk bir gün.

O güne Dair

Yer: Kars Garı

Saat: 07.00

Öyle zannediyorum ki, havanın soğuk olmasından dolayı dışarıda şu an benden başka kimse gözükmüyor.

Hızlı adımlarla içeriye girip, geçen gün gözlemlerimi yaptığım bankta yerimi alıyorum. Burayı tercih etmemim sebebi ise görüş açısı olarak bana kolaylık sağlıyor olması ve böylece daha sağlıklı gözlem yapabiliyorum. Oturduğum banktan insanları seyrederken uykulu olmanın ve soğuk havasının getirmiş olduğu gerginliği insanların mizaçlarında görebiliyorum. Kısmen de olsa aynı ruh halini taşıyorum diyebilirim.

Bugün gözlemlerimi yaptıktan sonra mülakat yapacağım arkadaşımla beraber bende Erzurum’a doğru Doğu Ekspres yolculuğu yaparak mülakatımın daha sağlıklı olmasını ve amacına hizmet etmesini istiyorum.

Haftanın son iş günü olmasından dolayı dakikalar ilerledikçe yoğunlukta artıyor. Gişe önünde bir grup insanın samimi diyalogları dikkatimi çekiyor. Bazıları ilk kez yolculuk yapacağını belirtirken, daha önce yolculuk yapmış olanlar deneyimlerini aktarıyor. İletişimin ortak düşüncesi ise, son zamanlarda bilet fiyatlarında yaşayan artışların insanların gezi yapma düşüncesinde olumsuz bir izlenim bırakabileceği yönünde. Doğu Ekspresi yolculuğunu tercih eden insanlarda edindiğim izlenimlerden birisi ise, günümüzdeki tren yolculuklarının hem zaman hem de rahatlık ve konfor açısından eskiye nazaran oldukça iyi olduğu izlenimi, bu durum ise yolculukla alakalı zihnimizdeki bazı olumsuz tabuları yıkmamızı sağlıyor.

Sanırım hayatta yapılabilecek en güzel şeylerden birisi insanların keyifli bir şekilde bir seyahat yapabilmeleri. Şu an bulunduğum atmosfer ve insanların yüzündeki mutluluk duygusu bunun en güzel kanıtı olabilir. Doğu ekspresi her seferde insanlara farklı bir şeyler öğrenmenin, görmenin mutluluğunu yaşatır diye düşünüyorum. Bende Erzurum’a biletimi alarak arkadaşımı bekliyorum. Saatim 07.45’i gösterirken arkadaşım bulunduğum alana geldi.

Gerekli notlarımı aldıktan sonra arkadaşımla beraber, diğer yolcular gibi trendeki yerimize doğru hareket ediyoruz.

Mülakatı gerçekleştireceğim arkadaşım Tahsin ERCİLSİN

07.01.2022 Tarihli Mülakat

Mülakatı Hazırlayan: Veysel ÇOLAK

Katılımcı: Tahsin ERCİLSİN

Konu: Doğu Ekspresi’nin birey üzerindeki etkileri, izleri nelerdir?

Doğu Ekspresinde Yerimizi Ararken Çektiğim Bir Görüntü

Merhaba Tahsin Hocam, bize kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba kardeşim. Ben Kars’ın merkeze bağlı Tekneli köyünde bir çiftçi ailenin üçüncü evladı olarak doğmuşum. Ailem bozkır şartlarında hem hayvancılık yapan hem de tarım yapan mütevazı çekirdek bir aile. İklim ve zorlu hayat şartları altında ilköğretimi kendi köyümde bulunan okulda bitirip ortaokulu taşımalı olarak Merkez Ölçülü köyünde devam ederek bitirdim. Kimi zaman kış aylarında bozulan servis arabasında soğuktan donmaktan korkarken kimi zamanda kapanan yollardan dolayı yine o köydeki arkadaşlarımızın evine giderdik ta ki yollar açılıp şehirden gelen kar kürüme araçlarını görene kadar.

Baharın her gelişi bizi daha çok umutlarımıza sarılmamıza ve yeniden bir yılı daha bitirip hayallerimize bir adım daha yaklaştırıyordu. Akabinde Kars Anadolu imam-hatip lisesine başladım fakat bahsettiğim gibi ailemizin çiftçi olması sebebiyle her yıl olduğu gibi yine okula gidebilmek için işlerin bitmesini bekliyordum. Okulun Anadolu bölümünü kazandığım için parasız yatılı yurtta kazanmıştım bu benim için bulunmaz bir şanstı çünkü köyden gelip gidebilmek baya meşakkatli ve zordu.

Geç başlamamdan dolayı yurdun en son odasında bir yer kalmıştı bana. Kalacağım yerde benimle beraber 12 öğrenci kalıyordu… Ne zaman şanslı hissetsem kendimi bir aksilik çıkacağını düşünürüm nedense çünkü sevinçle geldiğim yurtta tam ranzam olan yerin yanındaki cam kırıktı ve her ne kadar da yetkili kişilere söylesek te bir hafta öyle uyumak zorunda kaldık. Ama bunlar umudumuzu tüketti mi tabi ki hayır. Yavaş yavaş okuluma ve yurda alıştım her ne kadar kalabalık ve zor bir yaşam olsa da zamanla bu durumda düzeliyordu.  Okulu bitirip bir yıl da hazırlandıktan sonra Atatürk üniversitesi ilahiyat fakültesini kazandım. Üniversitede gezmeyi seven bir yönümün olduğunu hissettim, yeni yerler görmekten çok hoşlandığımı fark ettim.

İmkânlar ölçüsünde birçok şehri dolaşma fırsatım oldu. Kimi zaman zorlansam da üniversiteyi de bitirdim. Lisans eğitimimden sonra en büyük hedefim akademik kariyer yapmak istememdi. Bu amaçla elimden geldiğince çaba sarf ederek Iğdır üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim dalı Tefsir bölümünü kazandım. Şuan öğrencilik yaşantım devam ediyor. Kendimi bir gezgin… Kimi zaman bir çiftçi kimi zaman ise bir öğrenci olarak hissediyorum.

Teşekkür ederim hocam. Üniversite yıllarınızda sizinle beraber okumanın mutluluğunu halen daha yaşıyorum. Peki seyahat etmek sizin için ne anlam ifade ediyor?

Rica ederim. Bilmukabele. Seyahat etmek aslında benim yaşantımda yer kaplayan önemli bir olgu. Az öncede bahsettiğim gibi çocukluk yıllarımdan itibaren bazen kısa mesafe yolculuğu bazen de uzun mesafe yolculukları yapıyorum. Tabi bunlar biraz daha gezi amacı taşımayan seyahatler oluyor. Fakat üniversite yıllarımda arkadaşlarımla beraber yapmış olduğumuz seyahatlerde hayata bakış olarak kendimde bazı farklıklar hissedince gerçekten bu konuda eksik olduğumu düşündüm. Yani pişmanlıkta duydum aslında. Tabi böyle diyorum ama seyahat etmek ne kadar insanların isteklerine kalmış bir şey olsa da bir o kadar da maddiyatla da alakalı bir konu. O yüzden başlangıçta üniversitenin düzenlemiş olduğu ücretsiz seyahatlere katıldım. Bu vesileyle Çanakkale ve İstanbul gibi yerleri gezme fırsatım oldu. İnsan yeni yerler gördükçe hayata bakış açısı değişebiliyor, bunun farkındayım. Daha sonra bu amaçla maddi birikim yaparak elimden geldiğince seyahat etmeye çalıştım. Sanırım seyahat etmek benim için güzel bir heves.

Güzel bir heves olmalı.

Kesinlikle.

Peki, sıklıkla seyahat eder misiniz?

Aslında şuan eğitim sürecim devam ettiği için birazcık yoğunluk var. O yüzden kısa süreli seyahatler yapıyorum fakat bunlar hayalimdeki seyahat mantığına pek uymuyor. Hani bilirsin ya ordan oraya, ordan oraya mantığı.

Seyahat ederken genellikle hangi ulaşım araçlarını tercih edersiniz?

Kısa seyahatlerde tabi ki de aile arabamızı tercih ediyoruz. Fakat il dışına yani çok uzak alanlara giderken tercihimiz uçaktan yana oluyor. Daha doğrusu bir iki kez öyle yaptık.

Fakat bu durum o zamanım şartlarına göre değişiyor. Mesela ben üniversiteyi Erzurum’da okuduğum için genellikle Doğu Ekspres ile gitmeyi tercih ederdim çünkü transit ulaşımıyla kıyasladığımızda zaman anlamında çok az fark söz konusu. Hemen hemen aynı zamanda gidiyor, e tabi maddi olarak da daha uygun geliyordu. Mesela ben transit bileti ile tren bileti arasındaki farkla kitaplar alırdım hatta yolculuk bitene kadar bazen aldığım kitabı bitirdiğim bile olurdu. Eğer hafızam beni yanıltmıyorsa şimdiye kadar bu mantıkla 15 den fazla kitap almışımdır. Tabi zaman anlamında sorunum olmadığında böyle bir şey yaparım.

Şuan elinizdeki kitabı da bu mantıkla mı aldınız acaba? (Sorarken gülüyorum)

O Anda Çektiğim Bir Fotoğraf

Yok, bu sefer tamamen bundan bağımsız. (Gülüyor) Eee biliyorsun okumak gerekiyor, kışın böyle güzel bir ortamda bir iki sayfa okumak bile insanı olumlu etkileyebiliyor.

Peki, tren yolculuğunun sizin hayatınızdaki yeri nedir?

Aslında böyle bir soruya tren yolculuğu yaparken cevap vermek güzel bir şey. Zamanla şartlar değişiyor. Tabi teknolojik gelişmelerde buna dâhil. Teknolojik gelişmelerin etkilerini hayatın her anlamında yaşantımızda görüyoruz. Tabi bu bağlamda, bunun özelinde trenlerin gelişimi, kalitesi, konforu veya raylı sistemlerdeki gelişmelere de dikkat çekmek gerekiyor. Tren yolculuğu özellikle son zamanlarda bir hobi oldu diyebilirim. Yani eskiden maddiyattan dolayı tercih sebebiyken günümüzde özellikle sosyal medyanın da gelişmesiyle insanların hayatlarına renk katmak üzere yapmak istedikleri bir etkinlik alanı. Belki de insanların özelikleri, özlem duydukları şeyleri arama sebeplerinin bir yansıması. Nedense ben trenle yolculuk yaparken kendimi daha güvende hissediyorum, özellikle doğayla baş başa kaldığımı ve çevremi daha detaylıca inceleyebildiğimi söyleyebilirim. Aynı duyguları diğer ulaşım araçlarında hissedemiyorum maalesef.

Peki, Doğu Ekspresi özelinde düşünceleriniz nelerdir?

Bildiğiniz gibi Doğu Ekspresi son zamanlarda geniş kitleler tarafından beğeni alan bir ulaşım gücü oldu. Özellikle sosyal medyanın gelişmesiyle insanların ilgi ve odakları farklı yönlere kayınca Doğu Ekspresi ’de bundan nasibini aldı diyebilirim. İnsanların farklı yerler görme arzusu, anılar biriktirme düşüncesi, gezi gözlem yapma veya yeni yerler görme isteği bu alanı popüler kılan nedenlerden bazıları. Öyle zannediyorum ki gelişen teknolojiyle beraber bu sektör de zamanla daha da önemli bir konuma gelecektir.

 Teşekkür ederim. Sizce Doğu Ekspresin birey üzerinde ki etkileri neler olabilir?

Rica ederim. Günümüzde insanlarda bir arayış söz konusu. Ve her insanın arayışı farklı alanlarda farklı konularda olabiliyor. İnsanlar yoğun çalışma hayatının stresini atmak üzere çeşitli noktalara tatil yapmaya gidiyor. Âmâ artık o noktalarda da arayışlarına cevap bulamıyorlar. Bu durumda farklı ilgi alanlarına yöneliyorlar. Yani bir nevi otellere tursak olmak istemiyorlar. Doğu Ekspresi bahsettiğim gibi yeni bir ilgi alanı ve her geçen gün popületerisi artıyor. İnsanlar otellerde hapsolmak yerine 2-3 gün tren yolculuğu yapmak istiyorlar.

Her insanın seyahatten beklentisi farklıdır, bazıları gideceği noktaya erken ulaşmak için, bazıları maddiyattan dolayı bazıları ise farklı yerler görmek, farklı coğrafyalara konuk olmak için doğu ekspresini tercih eder. Yani şöyle düşünebiliriz, her insanın amacına yönelik bir fayda sağlayabilir.

Tabi şuan popüler kültür olarak düşünenlerde vardır illaki fakat ben işin bütün güzelliği ve samimiyetin halen daha canlılığını koruduğuna inanıyorum. Çünkü Doğu Ekspres ile seyahat etmek bireylere her adımda yeni bir şeyler öğrenmelerini sağlayan, yolculuk nereye yapılırsa yapılsın insanın zihnini açan ve geliştiren bunun yanı sıra dünyaya, insanlara farklı bir açıdan bakmayı sağlayan bir olgu oluyor.  Hayatta ki en güzel şey insanın deneyim kazanmasıdır çünkü deneyim hiçbir zaman değer kaybetmez.

Çok teşekkür ederim hocam. Benim için keyifli bir mülakat deneyimi oldu, eklemek istediğiniz bireyler yoksa mülakatımızı burada sonlandırabiliriz.

Estağfurullah, ben de çok teşekkür ederim kardeşim. Benim içinde güzel bir anı ve deneyim oldu. Eğitim hayatında başarılar dilerim.

Sağolun Hocam, Teşekkür Ederim.

Mülakatımın konusu ‘Doğu Ekspresi’nin birey üzerindeki etkileri, izleri nelerdir?’

Konu seçimi yaparken konunun güncel olmasına ve araştırma kriterlerime uygun olmasına özen gösterdim. Bu amaçla öncelikle konu hakkında fikir sahibi olabileceğini düşündüğüm arkadaş grubumdan görüş almak istedim. Arkadaşlarımdan aldığım tavsiyeleri not alarak bu notların mülakat sürecimde bana fikir vermesini sağladım.

Mülakat konusu seçiminden sonra gözlem yerimi mülakat yapacağım kişiyi ve sorularımı belirledim. Mülakat yapacağım arkadaşım üniversite yıllarında tanıştığımız, aynı bölümü okuduğumuz ve bu konuda bana yardımcı olabileceğini düşündüğüm birisiydi. Halen daha kendisiyle iletişimiz devam etmektedir. Kendisi Kars’ta yaşadığı için Üniversite yıllarında Erzurum’a yolculuk ederken bu yolculuklarında sıklıkla Doğu Ekspresi tercih ederdi. Bundan dolayı onun bu konuda deneyim kazanmış, gözlem sahibi olmuş birisi olduğunu düşünüyorum.

Onunla konuştuktan sonra bende gözlemlerimi yapmak üzere mekân olarak Kars Garını seçtim. Böylece hem konuma uygun bir mekân seçimi yapmış oldum hem de insanların düşüncelerini, izlenimlerini okuma fırsatım olacaktı. Mülakatımı ise arkadaşımla beraber notlarımı aldıktan sonra Doğu Ekspres yolculuğu yaparak tamamlayacaktım.

Gözlem yapmak üzere bir gün önceden Erzurum’dan Kars’a hareket ettim. Geceyi orada geçirdikten sonra sabahın erken saatlerinde gözlem alanıma doğru hareket ettim. Kars mevsim normallerinde bir sıcaklığa sahipti yani soğuk hava hâkimdi. Aslında soğuk havaya alışkın birisiyim fakat sabahın erken saatlerinde soğuğun etkisini hissettirmesi insanda farklı bir duygu yaratıyor. Gözlem yapacağım yer mimari olarak estetik bir güzelliğe sahip diyebilirim. İnsanın kışın böyle ortamda kendini güvende hissetmesine olanak sağlayacak türden bir yapı. Aslında burayı diğer noktalardan farklı kılan sanırım tarihi bir yapı olması. Bu sebeple en az Doğu Ekspresi kadar insanların ilgisini çekiyor. İnsanlar girişte ve çıkışta bir yandan yanındaki kişilerle diyalog kurarken diğer taraftan bu yapının fotoğrafını çekiyor.

Böyle bir ortam araştırma konum için gayet ideal bir alan çünkü burası Doğu ekspresin hareket noktalarından birisi ve kimilerine göre bir başlangıç, kimilerine göre ise bir bitiş noktası. Bu yüzden burada insanların diyalogları başta olmak üzere mizaçları, hisleri dahi benim gözlemlerim için önemli bir unsur.

Benim için konunun amacına ulaşması çok önemli. Çünkü günümüzde bu konuyla alakalı genel olarak bir düşünce sirkülasyonu mevcut. Her insanın kendine göre bir düşünce ve algısı var.

Doğu ekspresi üzerine araştırma yapan, daha önceden tercih eden veya etmeyen yani kısacası ilgi alanına girsin veya girmesin her insanın ekspres hakkında bir düşüncesi söz konusu olabilir. Ki bazılarına göre popüler kültür bazılarına göre normal bir ulaşım vasıtası bazılarına göre ise bir kültür turizmi olarak adlandırılabilir. Aslında bu sorular benimde zihnimi meşgul eden sorulardı fakat bu soruların cevabını tam anlamıyla bulmak güç bir durum. Çünkü her insanın konuya bakış açısı farklıdır. Ben bu süreçte elimden geldiğince birey üzerinde ne gibi izlenimler oluşturabileceği kanısı üzerinde durmaya çalıştım.

Gözlemlerimi yaparken görüş açıma giren her insanın hareketlerine dikkat kesilmeye çalışıyorum fakat beni daha çok insanların konuyla alakalı karşılıklı diyalogları etkiliyor. Bu bağlamda tecrübe sahibi insanların konuya bakış açısının biraz daha farklı olduğunu gözlemliyorum.

İki farklı günde yapmış olduğum gözlemlerimde özellikle insanların bir kısmının bu yolculukları tercih sebebinin maddiyatla alakalı olduğunu gözlemlerken, diğer bir kısmının ise sosyal medya başta olmak üzere arkadaş tavsiyesi veya kendi kişisel düşüncelerinden dolayı gerçekleştirmek istedikleri düşüncesi ortaya çıkıyor.

Burada çalışan personeller de sorumluluk bilinciyle hareket ederek,  yolcularla sağlıklı iletişim kurma noktasında önemli bir görev üstleniyorlar. Trenlerin hareket saatleri yoğun zaman dilimi olarak nitelendiriliyor. Bu süreçte insanlar eşyalarını alarak hareket noktasına doğru ilerliyor ve yolcu yakınları tarafından yolculara tavsiyeler verilmeye başlıyor. Bu noktada soğuk havayı insanların sıcak diyalogları ısıtıyor diyebilirim. Veda etme, hasret kalma gibi duygular bu noktalarda kendisine önemli bir pay buluyor. Fakat doğu ekspresi yolculuklarında bu oran daha az diyebilirim çünkü buradan yapılan yolculuklar ağırlıklı olarak turistik veya gezi amaçlı yapıldığı için özlem süresi sınırlı olabiliyor.

İkinci gözlem günümden sonra bende bu yolculardan birisi oluyorum arkadaşımla beraber. Doğu Ekspresi ilk girişte insanda farklı bir izlenim bırakıyor.  Konfor olarak tahminimden daha rahat buluyorum. Aslında her şeyin ilki insanı derinden etkiler ve onda olumlu veya olumsuz bir izlenim bırakır. İlk olarak çevremi kontrol ediyorum ve insanların sözlerine kulak vermeye çalışıyorum. İlk kez yolculuk edecek olanlarda kendi yaşadığım duyguların yansımalarını görebiliyorum.

Arkadaşımdan daha önceki tecrübelerinden esinlenerek anlattığı bir iki anekdotu dinledikten sonra konumu ele almak üzere trenin hareket saatinde bende mülakatıma başlıyorum.

Sorduğum sorular konunun ana hatlarıyla ele alınmasını sağlayabilecek türden sorular. Böylece konu bütünlüğünü bozmamak adına hata payını minimize etmeye çalışıyorum. Arkadaşım konuya hâkim birisi olduğu için sorularımın cevaplarını hem bireysel hem de kendi çevresinden örnekler sunarak kısmen de olsa toplumsal çıkarımlar yaparak izah ediyor. Mülakatımız yaklaşık 50 dakika sürüyor ve aldığım cevaplarla beraber zihnimde bir izlenim oluşuyor. Mülakatımdan çıkardığım ve bu sürecin bana kattığı izlenimleri özetle şöyle ifade edebilirim:

Özellikle arkadaşım doğu ekspres ile seyahat kültürün insanların hayatlarında önemli bir yer edindiğini ve zamanla gelişen şartlara paralel olarak bu sürecin oldukça verimli olacağı kanaatini yansıtıyor. Ona göre; Doğu Ekspres ile seyahat etmek insanların yeni yerleri göreceğini sağladığından dolayı, onları mutlu kılabiliyor ve böylece insanlar kendini daha iyi hissedebiliyor. Çünkü aynı şeyleri görmek insanları bir süre sonra sıkmaya başladığından dolayı geziler ve minik seyahatler kişilerin bu monotonluktan uzaklaşmasını sağlıyor bu noktada ise Doğu ekspresi önemli bir ulaşım vasıtası olarak dikkat çekiyor.

Bunun yanı sıra tren yolculukları insanların merak duygusunu geliştirirken bu merakla beraber kişilerin klişe bilgiler dışından yeni bilgiler elde etmesine de yardımcı olur. Aynı zamanda yolcuların, yaşadığı yere benzer veya farklı çevreleri görmeleri onların kültürel farkındalık kazanmasına olanak sağlayabiliyor. Buradan hareketle insanlar daha farklı bir bakış açısı kazanır.

Doğu Ekspresin bireyler üzerinde ki en önemli etkilerinden birisi ise seyahatin kişinin hem bedenen hem de zihnen daha dinamik olmasını sağlaması. Her ne kadar yolculukların insanları yorduğu yönünde bir düşünce hâkim olsa da ekspres seyahat yolculukları, kişinin mental yorgunluğunu gidermesi noktasında önemlidir. İnsanların yaşadıkları stresten uzaklaşmalarına ve kendilerini özgür hissetmelerine yardımcı olur.

Doğu Ekspres gezilerinde bireylerin tek başlarına seyahat etmeleri bireysel kararlar alma, kendini dinleme ve içsel yolculuk yapma noktasında önemli bir detaydır. Grup halinde yapılan seyahatlerde ise ortak anılar biriktirme, birlikte sosyalleşme sürecine farklı bir bakış açısı katma durumu söz konusudur.

Özellikle seyahat kültürünün insanlarda yer edinmesini sağlama noktasında en önemli unsurlardan birisi olan Doğu Ekspresi, bir kültür turizmi olma noktasında günden güne gelişim göstermekte ve sadece kendi sistemi değil insanların geliştirmek istedikleri yönlerine de yardımcı olmaktadır.