Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Iğdır Üniversitesi öğrencileri pandemide ortaya çıkan toplumsal sorunları kitaplaştırdı

Iğdır Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümünde öğrenim gören birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinden oluşan araştırma grubu, Dr. Öğretim Üyesi Sait Yıldırım’ın danışmanlığında Covid-19 salgınıyla ortaya çıkan toplumsal sorunları araştırarak kitaplaştırdı.

Iğdır Üniversitesi Sosyal Hizmet

Uluslararası ölçekte yayıncılık yapan Eğiten Yayınlarından, “Toplumsal Duyarlılık Çalışmaları” adıyla çıkan kitapta; Covid-19 sürecinde sağlık çalışanlarının, kadın çalışanların, öğretmenlerin yaşadıkları sorunlar üzerine çalışmalar yer aldı. Ayrıca kadına yönelik şiddet, erken yaşta evlilik, kadın cinayetleri, boşanma sebepleri, teknoloji bağımlığı ve hayvan hakları gibi güncel sorunlar da toplumsal duyarlılık odağında ele alındı.

Kitaptaki çalışmaların bulgularına ilişkin bir değerlendirmede bulunan Dr. Öğretim Üyesi Sait Yıldırım, özellikle Covid-19 çalışmalarında önemli sonuçlara ulaştıklarını vurguladı.

Yıldırım, “Özellikle sağlık çalışanlarımızın Covid-19 sürecindeki fedakarlıkları gerçekten takdire şayan niteliktedir. Çalışmalarımızda çoğunlukla koronavirüs sürecinde sağlık çalışanlarının iş yükünden dolayı aile ve sosyal çevreleriyle yeterince zaman geçirememesinin, onların psikolojik olarak yıpranmalarına yol açtığını tespit ettik. Benzer şekilde uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerin belli ölçüde erişim problemi yaşadıkları özellikle dikkatimizi çekti. Ancak uzaktan eğitimle birlikte dijitalleşmenin önemin de kavranıldığını; öğrencilerin ve öğretmenlerin farklı alanlarda eğitim ve imkânlara erişebildiklerini de gözlemledik.” diye konuştu.

“Toplumsal Duyarlılık Çalışmaları Türkiye’de İlk”

Dr. Öğretim Üyesi Yıldırım, çalışmanın önemine ilişkin ise şunları aktardı;

Toplumsal Duyarlılık Çalışmaları kitabı, Türkiye’de lisans düzeyindeki öğrencilerin sosyal sorunlar üzerinde kaleme alınan ilk kitap olma özelliği taşıyor. Bu çalışma ile öğrencilerimiz, toplumsal sorunlar ve bu sorunlara yönelik duyarlılığı hem bilimsel hem de sosyal anlamda benimseyerek yetişme imkânı elde ediyorlar. Kitabımızdaki bölüm yazarlarımız Abuzer Sivri, Beritan Eren, Çiğdem Yaver, Elif Çelik, Eylem Demir, Gizem Kılıç, Gizem Şerife Tabak, Gurbet Durmuş, Hacer Nur Yaşar, Hasan Gezici, İlayda Dayanık, Kıvılcım Karadağ, Makbule Ceylan, Merve Güzel, Nergiz Konuksever, Öznur Korkmaz, Reyhan Sabaz, Sibel Bozkurt, Şevin Evren, Yunus Aksoy, Zehra Tutal’a gayret ve duyarlılıklarından dolayı tebrik ediyorum. Çalışmamızın uygulanması ve kitaplaşmasına katkı sunan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’ya da teşekkürlerimi iletiyorum.”

Dr. Öğr. Üyesi Sait Yıldırım ve Makbule Ceylan

Kitabın bölüm yazarlarından Makbule Ceylan ise Toplumsal Duyarlılık Çalışmaları adı altında birçok konuda arkadaşlarımla birlikte araştırmalar gerçekleştirdik. Araştırmalarımız da öncelikle Covid-19’un neticesinde ortaya çıkan toplumsal sorunlar odağında oldu. Devamında ise kadın, çocuk, hayvan hakları, aile, sağlık, ekonomi ve politika olmak üzere faklı konulara değindik. Benim çalışma alanım ise kadının siyaset alanındaki görünümü üzerineydi. Yapmış olduğum çalışmada ise kadının siyasi alanda görünür kılınması ve katılımı üzerine genel bir tarama yapıp ardından milletvekili kadınların siyasete katılmada konusunda belirleyici faktörleri analiz etme üzerine oldu.” diye konuştu.