Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Son günlerde tartışmaların odağındaydı: O proje Kars’ta da hayata geçti!

Son günlerde çevre illerde uygulanıp Kars’ta uygulanmadığı için tartışmaların odağında olan ‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var’ projesinden güzel haber geldi. 

Son günlerde çevre illerde

‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var’ projesi, bugün Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ile Ziraat Bankası Erzurum Bölge Satış Performans Müdürü Bünyamin Kılıç arasında imzalanan protokolle Kars‘ta da hayata geçti.

Valilik binasında düzenlenen imza töreninde konuşan Kars Valisi Türker Öksüz, “’Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var’ projesi kapsamında Valiliğimiz, Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğümüz, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, ilimizdeki hayvancılık potansiyelini daha da arttırmak, bu arada özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde hem yerli ırkların yetiştirilmesi hem küçükbaş hayvan sayısının artırılarak katma değer anlamında ilimizin daha fazla pay almasının sağlanması, hem de böylelikle bölgesel yerel kalkınma modeli oluşturması açısından bir projeyi uygulamayı düşündük ve bu amaçla da toplanmış bulunuyoruz.” dedi.

“PROJE, KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNE VE BÖLGE HAYVANCILIĞINA ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAK”

Vali Öksüz, projenin küçükbaş hayvan yetiştiriciliği açısından önemli bir adım olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti;

“Bugün imzalayacağımız protokolle birlikte küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde bir adım atıyoruz, önemli bir adım.

Çiftçilerimizi küçükbaş hayvan sahibi yaparak hem bölgedeki istihdam imkanlarını artırmak hem bölgedeki hayvan varlığımıza yenilerini ilave etmek hem de bölgemizdeki hayvancılığın payını daha da yükseltebilmeyi hedefliyoruz.

Projenin ilimize hayırlı olmasını diliyorum.  İnşallah bu proje, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine hem de bölgemizdeki hayvancılığa önemli katkılar sağlayacak.

Çünkü bölgemiz ekonomisi, turizm ve hayvancılığa dayalı bir ekonomidir.

Hayvancılıktan aldığımız payı, ekonomik değeri artırmamız, bölgedeki refahın artmasına da katkıda bulunuyor.

Tabi ‘bizim hayvancılık açısından çok önemli bir potansiyelimiz var’ derken şunu kastediyoruz; çok geniş mera ve yaylalarımız var.

“TOPLAM HAYVAN VARLIĞIMIZ 1 MİLYON 200 BİNLERE ULAŞMIŞ DURUMDA”

Bu geniş meralarımız, hayvancılık için hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvanlarımız için son derece uygun ve bölgemizde ciddi bir hayvancılık kültürü var.

Gün geçtikçe hayvancılık gelişiyor, hayvan sayımız artıyor, 500 binin üzerinde küçükbaş olmak üzere toplam hayvan varlığımız 1 milyon 200 binlere ulaşmış durumda.

Dolayısıyla her geçen gün hayvan sayısını artırarak da önemli adımlar artıyoruz.

“PROJE HEM ET ÜRETİMİNİN HEM DE SÜT ÜRETİMİNİN ARTMASINA BÜYÜK KATKILAR SAĞLAYACAK”

Bizim Kars kaşarı, gravyeri ve diğer yöresel peynirlerimiz başta olmak üzere bir miktar hayvancılıktan elde ettiğimiz değerleri, peynir ve peynir ürünlerine bir yandan da tabi et ihtiyacının karşılanmasına ayırıyoruz.

Dolayısıyla bu projenin hem et üretiminin artmasına hem de süt üretiminin artmasına çok büyük katkılar sağlayacak.

“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE PROJENİN ADIMLARINI ATMAYA BAŞLAYACAĞIZ”

İnşallah bölgemizdeki çiftçilerimize, üreticilerimize bu hayvancılık kalkınma modeli önemli katkılar sağlayacak.

İlimizde bu projeyle hayvancılık ekonomisi yönünden önemli bir adımı atmış olacağız.

Önümüzdeki günlerde protokolden sonra projenin adımlarını atmaya başlayacağız, müracaat, değerlendirme, kabul ve ondan sonra uygulama aşamaları var.”

“PROJENİN UYGULANDIĞI 22 İLDEN BİRİYİZ”

Bu proje başladı ve devam ediyor. Biz de bu 22 illerden biri oluyoruz. Dolayısıyla ben, yöremizdeki çiftçilerimiz ve üreticilerimiz açısından projenin yararlı olacağını düşünüyorum.

İnşallah projeyi başarılı şekilde uygularız. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” 

İlgili Haber:  Ardahanlıların köylerinde yaşamak için 'bir sürü' nedeni var!

EN SON CHP’Lİ ATİLA SERTEL’İN AÇIKLAMASIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ

‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var’ projesi, en son geçtiğimiz aylarda CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in Susuz‘da yaptığı bir açıklamayla gündeme gelmişti.

Atila Sertel, projenin çevre illerde uygulandığını ancak Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ile AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın arasında yaşanan anlaşmazlık iddiası nedeniyle Kars‘ta uygulanamadığını dile getirmişti.

Sertel, “Köylüler, projenin Kars’ta yapılamamış olmasının nedeninin Kars Valisi ile AK Parti Kars İl Başkanı arasında hayvanın nereden alınacağına dair yaşanan anlaşmazlık olduğunu söylüyor. Bunlar duyum olsa da Kars Valiliği bu projeyi imzalamadığı için Kars’ta hiçbir üretici 100 Koyun projesinden yararlanamadı. Benim buradan çağrım Kars’ta da bir an önce 7 yıl vadeli 100 koyun projesi onaylanmalı ve başlatılmalıdır. Bu uygulama hayata geçerse hem üretim artacak hem de köyden şehre göç azalacaktır.” demişti.

KARS VALİLİĞİNDEN SERTEL’E YALANLAMA

CHP’li Atila Sertel‘in bu sözlerinin ardından Kars Valiliğinden bir açıklama gelmiş ve iddianın gerçeği yansıtmadığı bildirilmişti.

Açıklamada ayrıca, “Proje ile ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yürütülen teknik çalışmalar devam etmektedir. Çiftçilerimizin bu projeden bölgemiz şartlarında en fazla verimi sağlayacağı ve en uygun şekilde yararlanacağı zamanda, projenin uygulanmasına başlanacaktır.” ifadelerine yer verilmişti.

ADEM ÇALKIN: TAMAMEN HAYAL ÜRÜNÜ, MAHALLE DEDİKODUSU

Kars Valiliğinin ardından AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın da bir basın açıklaması yaparak, iddianın ‘tamamen hayal ürünü’ olduğunu ve ‘mahalle dedikodusuna’ dayandığını dile getirmişti.

Çalkın açıklamasında ayrıca, “Projede koyun alımı; çiftçi ile koyun satıcıları arasında gerçekleştirilen ticaret ile sonuçlanmaktadır. Dolayısıyla satıcı ile çiftçi arasında herhangi bir kurum ve kuruluş aracılık etmemektedir. Hal böyle olunca; sürecin içerisinde hiç bir şekilde olmayan Vali ile İl Başkanının anlaşamayacağı bir durum da söz konusu değil ve iftiradır.” sözlerine yer vermişti.

‘KÖYÜMDE YAŞAMAK İÇİN BİR SÜRÜ NEDENİM VAR’ PROJESİ

2020 Eylül‘de hayata geçirilen ‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var’ projesiyle; halihazırda koyun yetiştiriciliği yapan üreticilerin sürülerinin 100 baş ve üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Proje kapsamında valilikler, ilgili kurum ve kuruluşların yerel birimlerini koordine ederek, illerinde gelişme potansiyeli yüksek yerli koyun ırklarını, bunları yetiştiren damızlık işletmelerini ve projeden yararlanmak için gerekli şartları taşıyan potansiyel üreticileri belirliyor.

Valilikler ayrıca üreticilerin uygun fiyatlarla yem alabilmeleri ve kesim dönemi gelen hayvanlarını uygun fiyatlarla kestirebilmeleri için alternatif firmaları belirleyerek duyuruyor.

Projenin devamı boyunca da üreticilerin işletmelerini kontrol edip, sonuçlarını doğrudan yerinde görerek değerlendiriyor.

Ziraat Bankası ise projeden yararlanacak üreticilere uygun koşullarla kredi kullandırıyor.

Bu kapsamda, damızlık koyun alımı amacıyla 7 yıla kadar vadeli yatırım kredisi, yem giderlerinin karşılanması amacıyla da 18 aya kadar vadeli işletme kredisi kullandırılabiliyor.

Projeden yararlanan her üretici 150 bin TL’ye kadar kredi kullanabiliyor ve bu kredi için öz kaynak aranmıyor.

Kredilerin teminatını ise krediyle alınan hayvanların rehni ve kefalet oluşturuyor.

Kullandırılacak kredilere Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygulanan faiz desteğiyle üreticilerin 100 bin TL’ye kadar olan kredilerinin faizi sıfıra kadar düşebiliyor.