Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Settar Kaya

ABD ‘soykırım’ dedi, şimdi ne olacak?

Yaklaşık 40 yıldan beri Ermeni tehcirini “soykırım” olarak kabul ettirmenin peşinde olan çevreler, nihayet yakaladıkları boşluktan içeri girerek bunu başardılar.

Beyaz Saray’ın 24 Nisan vesilesiyle yaptığı açıklamada Ermeni Soykırımı resmen tanındı. Şimdi merak edilen bundan sonra nelerin olabileceği…

İktidarın yaptığı gibi görmezden gelerek, karanlıkta ıslık çalarak kendimizi kandıramayız. Konu ciddidir, asıl yansımaları bundan sonra olacaktır.

Birincisi kanuni süreçlerdir. Soykırımın resmi olarak tanınmasıyla birlikte ABD kanunlarına göre soykırımdan etkilenen insanlar, Türkiye aleyhine tazminat davaları açabilecekler.

Bugüne kadar mahkemelere yapılan başvurular, resmen tanınmadığı gerekçesiyle reddediliyordu. Bu gerekçe ortadan kalktı.

İkincisi ise siyasi sonuçlarıdır. Şimdiye kadar soykırımı tanımayan birçok ülke, ABD’nin kararından cesaret alarak soykırımı tanıma yoluna gideceklerdir. AKP iktidarının izlediği yanlış dış politika bu iklim için müsaittir.

Dünyada yalnızlaşan, Azerbaycan’dan başka dostu kalmayan Türkiye, daha fazla ülkeyle karşı karşıya gelecek ve diplomatik krizler yaşayacaktır. Bu krizlerin ekonomimizi de olumsuz etkilemesi kaçınılmaz olacaktır.

Diplomaside mütekabiliyet ilkesi gereğince Türkiye’nin saygınlığını korumak amacıyla, ABD’ye bir karşılık vermesi milletimizin beklentisidir.

İncirlik üssünün kapatılması, diplomatik ilişkilerin askıya alınması ilk akla gelenler…

Verilmesi gereken ilk tepki önümüzdeki ay yapılacak olan NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Biden ile yapması planlanan görüşmenin iptal edildiğinin açıklanması olmalıdır.

Türkiye, kendisini bekleyen bu büyük tuzaktan milli dayanışmayı gerçekleştirerek çıkabilir. Bunun içinde Cumhurbaşkanının acilen liderler zirvesi gerçekleştirmesi gerekir.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER