Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Ahmet Cavit Obayd

Türkiye Orta Asya ilişkilerinde dönüm noktası

Türkiye tercihini Batı emperyalizmine karşı yaptı.

Yükselen Avrasya çağında Türkiye, Türk Dünyası ile olduğu kadar güç merkezleri Rusya ve Çin ile de işbirliğini genişletiyor.

Türkiye’nin 100. Yılı başlangıcının önemli bir kaynağı Türk Cumhuriyetleri ile işbirliği yapmak…

Türk dünyası yatırım fonunun açılamsı Avrupa-Amerika karşısına büyük güç göstergesi oldu.

Bu güç gösterisi hem Türkiye hem Orta Asya ülkeleri için büyük bir önem arz etmektedir. Aynı zamanda Türk Yatırım Fonu’nun ev sahibi İstanbul’da olması da Türkiye’nin jeopolitiği açısından önemli bir stratejik hamledir.

Göreve başlama töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sağ tarafında Orta Asya’nın güçlü ülkelerinde Özbekistan’ın Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in, sol tarafında ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yer alması Avrupa’ya göstermiş oldu ki “biz sizler olmadan da güçlüyüz ve kararlıyız.”

Bence hiç vakit kaybetmeden bu tarihten sonra Türk cumhuriyetleri ile ekonomik ve siyasi işbirliğini daha da derinleştirmek Türkiye ve Orta Asya ülkeleri için önemli bir dönüm noktasıdır.

Bu çerçevede bilim, teknoloji, eğitim ve kültür alanlarında etkileşimin genişletilmesi, kitle iletişim araçlarıyla etkileşimin ve daha yoğun bir iletişimin teşvik edilmesi, hukuki konularda bilgi değişimi ve adli işbirliğinin teşvik edilmesi şeklinde ilerlemele  tüm Türk dünyası için büyük fırsat olacaktır.

Unutmayalım ki Zengezur Koridoru’nda somut anlaşmaya varıldığı gibi artık Türk dünyası doğrudan bir karayolu bağlantısı ile birbirine bağlanacak.

Bu karayolu tüm Türk devletlerinin birbirleriyle ekonomik ve işbirliğinin daha güçlenmesi demektir.

Türkiye ile Türk dünyası arasındaki ilişkinin stratejik derinlik kazanmasında en önemli faktör, Türkiye’nin siyasi ve ekonomik açıdan önemli bir güç haline gelmesidir.

Güçlüye entegre olma eğiliminin izlerinin görüldüğü bölgede, Türkiye’nin siyasi ve ekonomik açıdan dünya düzeninde güçlü bir aktör olarak yer alması, Türkiye ile ortak tarih ve kültüre sahip bölge halkının yönünü Türkiye’ye dönmesi için gerekli ortamı oluşturacaktır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan küresel planın yanı sıra ülke içindeki terör örgütleri ile mücadele ederek, ulusal güvenliği ön plana tutarak Türkiye Cumhuriyeti’nin çıkarlarını en iyi şekilde kuruyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER