Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Ahmet Cavit Obayd

Taliban’ın şeriat anlayışı

Aslında şeriat, din demektir, bir Müslüman inanmasa bile dinine nasıl karşı olabilir­?

Allah’a peygambere ve ahirete inanmak şeriattır. Namaz kılmak, zekat vermek şeriattır. Yalan söylememek, hırsızlık yapmamak şeriattır. Ancak Taliban bunların tam tersine ve kendilerine göre ayarlanmış bir şeriattı Afganistan’da uyguluyor.

Taliban 90’lı yıllarda şeriatın en acımasız cezalarını uyguladı. 2021 yılında Afganistan yönetimini yeniden ele geçiren örgüt, bu kez benzer uygulamaları gevşetebileceği mesajını veriyordu. Ancak gün geçtikçe Taliban rejimi, kadınların erkek refakatçi olmadan evlerinden bile çıkmasına izin vermeyen ve gözler dahil her yeri örten, burka giydiren bir yaşam tarzına uymaya zorladı.

Bize göre şeriat, iman, amel ve ahlak olmak üzere üç kısma ayrılır. Şeriatın bazı hükümleri insan ile Allah arasında, bazıları ise insan ile cemiyet arasındaki münasebetleri tanzim eder. Birincisine iman ve ibadet, ikincisine hukuk ve ahlak girer. İnsanların bugün şeriattan anladıkları, İslam dininin hukuki hükümleridir. Bu hususa göre bütün dinler insanın her anını tanzim eder.

Fakat Taliban hiçbirine uyumayıp iktidarı eline tutabilmek için Afganistan’da apayrı bir şeriat yönetimini meydana getirdi.

Halbuki Kur’an-ı Kerim’in ilk ayeti şöyledir…

اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ, خَلَقَ الْإِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ عَلَّمَ الْإِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَم

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın ismiyle oku, yaratan Rabbinin adıyla oku, insanı bir kan pıhtısından yarattı , Oku Rabbin sonsuz kerem sahibidir. O Rab ki kalemle yazmayı öğretti İnsana bilmediği şeyleri öğretti.”

Bu ayet üzerinden anlaşılıyor ki Taliban şeriatı tam anlamıyla Afganistan’da uygulamıyor ve şeriatı kendi lehine göre uygun hale getirmiştir, çünkü ayeti kerimede apaçık beyan ediyor, okuma ve yazma hem kadın hem erkeğe farzdır.

Buna rağmen şu anki Taliban’ın iktidarı kadınların, kızların okula gitmesini yasakladı. Ayrıca çalışmasını uygun bulmuyorlar, hatta çarşıya çıkması bile yasak olurken sizce Taliban tarafından yönetilen şeriatın adı halka zorbalık değil mi?

Bence bu örgüt yukarıda değindiğimiz gibi şeriatı öz kural ve yöntemlerine göre ayarlamışlar.

Bu şekilde ülkeyi yönetmeye çalışıyor, Afganistan halkı ezelden beri zaten Müslüman ahlak, hukuk ve adalet anlayışını bilen bir toplumdur. Buna rağmen halkı zorla yönetmenin ne alemi var?

İslam dini adalet ve hukuk kurallarına ayrı bir parantez içinde yer vermiştir.

Tıpkı peygamber efendimiz diyor ki bir yönetimde adalet yoksa, hukuk de olmaz, ahlak da olmaz. Taliban dünyanın tepkisine göz yumuyor, Afganistan halkını rehine alarak iktidara kalmak için güya ülkede şeriatı getirmişler.

Benim gibi düşünen binlerce Afganistanlı diyor ki demokrasi, adalet, hukuk temin edilmedikçe Taliban iktidarının fazla uzun süreceğini pek inanmıyoruz.

Zalimin, zulmünün ışığı sonuna kadar yanmaz.

Eğer yanarsa, ertesi gece tekrar yanmaz.

Yazımı bedilin şiir ile bitirip şu cümleyi ekleyerek bitirim, zalimin sonu hüsrandır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER