Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Ahmet Cavit Obayd

İki yıl önce 15 Ağustos’ta Afganistan’da neler oldu?

En başta Amerika’nın 20 yıllık demokrasi ve insan hakları yalanı ortaya çıktı. Ashraf Ghani ülkeden kaçmasıyla Taliban örgütü yirmi yıl aradan sonra bir kez daha Afganistan’ı işgal etti.

Taliban’ın gelmesiyle bir çok şey değişti:

özgürlük susturuldu ve onun yerine dini şiddet radikal bir yönetim halka dayatıldı. Sanki Afganistan, bir müslüman ülkesi değilmiş gibi, insanlığın statüsünden şüphe duyuldu, kadın hakları, insan hakları yerine Deobandi medresesinin kuralları getirildi.

Devlet başına uzmanların yerini Molla, Maulvi, Şeyh ve imamlar aldı, İnsanın siyasi sistemdeki rolü, ikincil bir köle haline getirildi, ve hükümet işleri yöneticinin keyfi konumuna geldi.

1400 yıl sonra halk, yeni müminlerin emirine kayuştu, ve onun haklı veya haksız kuralları geçerli hale getirildi.

Peştunlar hariç ülkedeki tüm etnik gruplar kabile yönetimine dönüştü müminlerin Emiri iki yıl zarfında çoğulcu toplumu dize getirip, normal halkın sesi susturdu.

Pakistan dağlarında büyüyüp yıllar sonra, kendilerini masum ve kutsal olarak sunan ve binlerce masum insanı öldüren intihar bombacıları ve suçluları görmedileri Molla Haybatullah Akhundzada Adlı Emire körü körüne inandılar.

Peşaver, Karaçi, Çaman ve Veziristan’ın o kirli elleri, Doha, Dubai ve İstanbul’a kadar uzandı.

Kanlı sakalları, suslanmış yelekleri, semender çizmeleri ve Lahor deri terlikleri ile dolaşan sahte mollalar dağınık ve kirli sakalları ile şu an Amerika ve Avrupa’da yapılan lüks bürolar ve zırhlı araçlar dindarlık çığlığı atan liderlere hizmet verme haline geldi.

Ne yazık ki Taliban Afganistan’ı işgal ettikten sonra ekonomik durum, yoksulluk öyle bir boyuta ulaştı ki, nüfusun yaklaşık yüzde 90’ı en temel ihtiyaç maddelerine bile ulaşamıyor ve uluslararası raporlara göre Afganistan felaketin eşiğinde gözüküyor.

Her şeye rağmen Taliban’dan beklenen üç şey değişmedi:

1-Düşünce aynı düşünce, halkı aşağılama, hakaret ve insani arzuların dayatması gibi konularda değişim gelmedi.

2-Taliban gibi olmayan veya Taliban’ı desteklemeyen insanların haysiyeti ayaklar altına aldılar.

İntikam aynı intikamdır, işkence, öldürme, kadınları taşlama 1996de ilk Taliban’ın geldiği günler gibi devam ediyor.

3-Amerika için pek değişim olmadı Amerika’nın çıkarlarını desteklemek için iki yıl önce paralı askerlere ihtiyacı vardı. Dünün paralı askerleri rolünü bugün Taliban üyeleri oynuyor, bugün ise paralı asker rolünü Kabil ve Kandahar’daki Pakistan’da eğitim almış ülkenin en iyi imkanlarına sahip istihbarat mollaları ve şeyhleri oynuyor.

Beklemekte olan Afganistan’ın eski liderleri iktidar da iken halkı her zor günlerde kullanan, şimdi Taliban zulmünü uzaktan izlemekten başka bir şey yapamıyorlar.

Umarım tekrar Afganistan’da doğru ve istikrarlı bir değişim gelir bugünün Taliban’ı ve eski yöneticiler hariç yepyeni nesiller gelir, ülkenin kalkınmasına ve gelişmesine yeni nesil umut ışığı olur.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER