Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Kutfettin Fırat Şan

Kur’an, aynısız ve gayrısız!

Kulumuza indirdiğimiz kitaptan dolayı bir şüphe içinde iseniz onun benzeri bir sûre de siz getirin, Allah’tan başka taptıklarınızı da yardıma çağırın; eğer iddianızda samimi iseniz! (Bakara, 23)

Yeni bir Kur’an yahut aynı Kur’an mümkün müdür? Mümkün değildir elbette! Zira ayeti kerimede de buna dair bir meydan okuma vardır ve meydan yine Kur’an’a kalmış, İslam’a kalmıştır! Nereden bakarsak bakalım, böyle bir meydan okumanın yüzlerce yıldır hâlâ rakip bulamamış olması Kur’an’ın en temel özelliklerinden biridir. Zira bir Kur’an daha yoktur, olamaz da!

Kur’an’ın aynısının olamayacağına dair söz konusu meydan okumayı, sadece Kur’an’ın muhtevasına bakarak anlamak yetersizdir. Zira bu meydan okumayı, Kur’an’ın içeriği kadar indiriliş süreci, gramer yapısı ve indirildiği kişi gibi özel diğer yönlerine de bakarak anlayabiliriz.

Gramer bağlamda güç kazanan Kur’an’ı Kerim, Hz. Muhammed (sav)’in daha önce hiçbir kutsal kitap okumamasına rağmen bu kadar bilgiyi aktarması da mümkün değildir. Hem gramer anlamda hem de tarihsel bilgilerin doğruluğu bağlamında eşsizliğine bir kat daha çıkaran Kur’an’ı Kerim, söz konusu meydan okumanın her daim galibidir.

Daha modern bir dil ile ifade etmek gerekirse; elde hiçbir kaynağın olmaması, diğer din ve Peygamberlerin hayatlarına dair okumaların olmaması, Kur’an içindeki bilgilerin herkesten gizli bir şekilde hazırlanamayışı gibi imkanların önünü kapatan sebeplerin içinde “Kur’an-ı Kerim” başlı başına bir mucizedir. Biraz daha modern ve kısa bir dil ile izah edeceksek; “Kopyala-Yapıştır” kolaylığının sağlanmadığı bir dönemde “Kur’an-ı Kerim” en büyük mucizedir.

Yukardaki meydan okumayı açıklayan ayeti kerimeyi bir de şöyle okumak lazım: “Kaynak kullanmadan, okumalar yapmadan, kopyala-yapıştır yapmadan bütün bir din ve toplumsal yaşamı organize eden, kural ve kaideleri yürürlüğe sokan, tarihe dair olayları diyaloglara kadar ayrıntılı bir şekilde derleyen ve kusursuzca eşsizliğine meydan okuyan bir kitap ortaya çıkarabilir misin?”

Hayır, milyonlarca kez hayır!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER