Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Kutfettin Fırat Şan

Best model varlık: İnsan

Şüphesiz insanı en güzel biçimde yarattık. (Tîn, 4)

Hazreti Allah Kur’an-ı Kerimde insanı en güzel şekilde yarattığını bu ve buna benzer birçok ayet ile bizlere buyurmuştur. Buradaki “en güzel şekilde yarattık” buyruğu, sadece bedeni değil aynı zamanda fıtri bir güzellik olarak da anlaşılmalıdır. İnsanın beden yapısının işlev bakımından dizayn ve nizamı, beden yapısının görüntüsel anlamda güzelliği, ayetin insanın bedeni yapısına değindiği noktadır. Ayrıca insanın merhamet yapısı, duygusal yapısı, aklı ve kelamı, anlama yetisi ve iradesi gibi ayrıcaklıklı özellikleri de ayetin insanın fıtri yapısına değindiği noktadır. Bizi en güzel şekilde yaratan Allah’a hamd olsun.

Sonra onu aşağıların aşağısına çevirdik. (Tîn, 5)

Sonra gelen bu buyruk ise bizleri yani insanı bambaşka bir noktaya çekiyor. En güzel şekilde yaratılan varlığın bir anda aşağıların aşağısına çekilmesinin elbette bir anlamı olacaktı, elbette bir sebebi olacaktı. Zira en güzel şekilde yaratılan varlığın aşağıların aşağısına çekilmesi büyük bir enkaz ve aynı büyüklükte bir sebebi olmalıydı. Bunu, hayatınızdaki en güzel, en yüce şeylerin bir anda gözünüzde yahut gönlünüzde yıkıldığını düşünerek de anlayabilirsiniz. Peki, neden bu yıkım? Neden en güzel şekilde yaratılan varlık bir anda aşağılık oluyor? Bakalım…

İman edip iyi işler yapanlar hariç. Onlar için başa kakılmayan (kesintisiz) bir ödül vardır. (Tîn, 6)

Bu ayetten anlıyoruz ki insan başıboş değildir. İnsana verilen nimetler ve insana verilen en güzel yaratılmışlık boşuna değildir. Zira boşuna olsaydı, Allah insana imanı, iyi işler yapmayı emretmezdi. Zira boşuna olsaydı, en güzel şekilde yaratılan varlığın, emirlere uymaması karşısında aşağıların aşağısına çekilmesi söz konusu olmazdı. Bu ayette bir noktaya dikkat çekmek gerekir: “Allah sadece iyi insan olanlar demiyor; iman edip, iyi olan ve iyi işler yapan, iş yapan insanlar” diye buyuruyor. Anlıyoruz ki insanoğlu boşu boşuna en güzel şekilde yaratılmamıştır. Bu güzelliğin karşısında iman etmesi emredilmiştir. O halde Allah’a iman etmeyen kişi, en güzel değildir. İyi bir insan olmayan yahut iyi ve kalbi temiz olup ancak iyi işler yapmayan kimseler, en güzel değildir.

Madem en güzeliz, en güzele iman edelim. Madem en güzeliz, en güzel Peygambere tabi olalım. Madem en güzeliz, en güzel işleri, en güzel iyilikleri en ahlaklı şekilde yapalım. Madem en güzeliz, en güzel kalalım. Kalalım ki Hazreti Allah’ın bizlere müjdelediği “kesintisiz ödüle, kesintisiz rahmete ve rızaya nail olalım.”

Selam ve dua ile.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER